Tekst objavljen: 01.06.2019 17:00        


Italijanski „Fijat Krajsler” predložio je francuskom „Renou” spajanje, uz uslov da opstanu sve postojeće fabrike, što znači da taj brak ne bi ugrozio postojanje kragujevačih pogona

Sindikalci Fijata zabrinuti za sudbinu fabrike u Kragujevcu

Sindikalci „Fijata” iz Kragujevca su se, kako „Politika” nezvanično saznaje, sastali u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić povodom najavljenog plaćenog godišnjeg odmora od oko 90 dana. Predstavnici radnika želeli su da se informišu da li će vlada to dozvoliti i da li mogu da očekuju isplatu zarada u punom iznosu sve vreme trajanja tromesečnog odsustva s posla. Zanimali su ih i dalja sudbina fabrike i planovi za ovu godinu s obzirom na to da je ugovor između Vlade Srbije, koja u vlasništvu ima udeo od oko 30 odsto, i italijanskog „Fijata”, istekao prošle godine. Novo svetlo na njihovu sudbinu bacilo je najavljeno moguće spajanja „Fijata” i „Renoa”, pa ih je zanimalo da li će Kragujevac biti na mapi tog partnerstva, ako do njega uopšte dođe.

Zakonom je predviđeno da plaćeno odsustvo može da traje 45 dana. Poslodavac ima pravo da od Ministarstva rada zatraži saglasnost za dodatne dane plaćenog odsustva, preko zakonom dozvoljenih dana, za koje se plaća 65 odsto redovne zarade.

Ministarstvu je za donošenje te odluke potrebno i mišljenje sindikata, koje nije obavezujuće, a konačnu odluku donosi ministar.

„Fijat Krajsler automobili” (FCA) objavio je na svom sajtu da bi njihova ponuda za spajanje sa francuskim „Pežoom” prošla bez zatvaranja ijedne fabrike, a moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje. To bi mogla da bude ohrabrujuća vest za Srbiju, koja uliva nadu da će pogon u Kragujevcu nastaviti da radi.

„Fijat” je početkom ove nedelje francuskom proizvođaču automobila predložio spajanje. U saopštenju FCA navodi se da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele pet milijardi evra godišnje.

Udružena kompanija bila bi treći najveći proizvođač automobila u svetu i bila bi 50 odsto u vlasništvu akcionara FCA i 50 odsto u vlasništvu deoničara „Renoa”. Dve kompanije su u pregovorima već nedeljama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Bord direktora „Renoa” odmah je po objavi ponude održao specijalni sastanak van Pariza na kome je glavna tema ideja o spajanju. Francuska vlada, koja poseduje 15 odsto vlasničkog udela u „Renou”, obazriva je prema ideji FCA o spajanju, navodi AP.

Jedan francuski zvaničnik izjavio je da će država prihvatiti spajanje samo ukoliko to ima smisla za radna mesta i francuske nacionalne interese.

Predlog „Fijat Krajslera” predstavljen je juče „Nisanu”, koji je u savezu sa francuskim proizvođačem automobila, čime se, kako ocenjuje AP, na listi neizvesnosti sa kojima se suočava japanska kompanija našla još jedna velika nepoznanica.

U Tokiju je na sastanku upravnog odbora trojnog saveza između „Renoa”, „Nisana” i manjeg japanskog proizvođača automobila, „Micubišija”, učestvovao predsednik „Renoa” Žan-Dominik Senar, navodi se u informaciji.

– Održana je otvorena i transparentna diskusija o nedavnom predlogu FCA grupaciji „Reno”. Na sastanku je takođe razgovarano i pozitivno rešeno nekoliko aktuelnih operativnih pitanja alijanse – navodi se u saopštenju saveza Reno–Nisan–Micubiši, bez iznošenja konkretnih detalja.

Američka agencija ocenjuje da je jasno da predlog „Fijata” komplikuje stvari u trenutku kada „Nisan” ima mnogo problema.

Očekuje se da će profit u fiskalnoj godini do marta 2020. pasti na 170 milijardi jena (1,5 milijardi dolara), zbog restrukturiranja, rasta materijalnih troškova i drugih rashoda.

Donedavno je „Nisan” bio profitabilniji od „Renoa”, ali je francuska kompanija, od ulaska u „Nisan” pre 20 godina, kada ga je spasila sa ivice bankrota, ostala dominantan partner sa vlasničkim udelom od 43 odsto u toj japanskoj korporaciji.

Bord direktora „Renoa” održaće sastanak početkom naredne sedmice kako bi odlučio da li će prihvatiti „Fijatov” predlog. Čak i ako odgovor „Renoa” bude pozitivan, to ne znači da je ovaj „brak” i sklopljen, jer će konsultacije sa sindikatima, vladama, antimonopolskim telima i drugim regulatorima, kako se procenjuje, potrajati bar godinu dana, piše AP.

„Fijat” je već godinama pod uticajem strategije svog dugogodišnjeg lidera Serđa Markionea, koji je preminuo prošle godine u potrazi za strateškim partnerima. Posle spajanja sa „Krajslerom”, „Fijat” je pregovarao sa „Pežoom” i „Dženeral motorsom”. Markione je tvrdio da auto-industrija gubi dve milijarde evra nedeljno duplirajući investicije koje bi mogla da deli.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reno sindikat kragujevac Fiat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana