Tekst objavljen: 20.07.2015 14:44        


Srbija godišnje samo zbog sive ekonomije u drumskom transportu gubi više od 100 miliona evra, što je ogromna cifra, i suzbijanje sive ekonomije u toj oblasti je od presudnog značaja za veću bezbednost putnika i robe, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.  

Siva ekonomija Srbiju košta 100 miliona evra godišnje

Suzbijanje sive ekonomije važno je i za stvaranje uređenijeg ambijenta za poslovanje, dodala je ministarka.

"Tih 100 miliona evra, što je ogroman novac koji se nalazi u sivim tokovima, su na primer dva mosta Bratunac- Ljubovija... Na inicijativu prevoznika putnika i tereta formirali smo Radnu grupu i u prethodnih mesec dana, analizirali stanje i predložili određene preporuke i mere u saradnji sa ostalim resornim ministarstvima i to ćemo staviti na sednicu vlade", rekla je Mihajlović Tanjugu.

Ona je dodala da je suština preporuka i mera koje je Radna grupa dala upravo da se uredi stanje u toj oblasti, jer se dešava da veliki broj prevoznika nije registrovan ili taj posao obavljaju fizička lica.

Mihajlović je naglasila da treba da se omogući prevoznicima da nabavljaju autobuse koji se proizvode u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom privrede, da se reši problem nelegalnog prevoza u putničkim automobilima, odnosno kombi vozilima koji po zakonu ne može da se obavlja...

"Cilj je da sve ono što je nelegalno probamo da vratimo u legalne tokove i ukoliko je moguće da zabranimo da određeni pojedinci to rade. To budžetu Srbije može da donese novac, ali to donosi i ozbiljan napredak svim transportnim kompanijama koje se bave prevozom putnika i robe, jer su oni trenutno na gubitku", ukazala je ministarka.

Ona je navela da je 2013. godine gubitak u drumskom saobraćaju bio 250 miliona evra, a ukupan prihod koji su prikazali milijardu i po evra.

"To pokazuje da je veliki novac u drumskom prevozu i prevozu putnika i robe, a to mora da ima svoje kriterijume, svoj sistem i na taj način mora da se spreči nelojalna konkurencija", kazala je Mihajlović.

Izveštaj o sivoj ekonomiji u toj oblasti je završen, rekla je Mihajlović i zahvalila prevoznicima koji su, kako je kazala, inicirali i formiranje Radne grupe i dali predloge što se tiče zakonskih rešenja.

Kako je navela, vrlo brzo će u skupštini biti predlozi zakona o prevozu putnika, prevozu robe i jedan deo problema rešiće se tim zakonima, dok je drugi deo problema na svima - inspekciji rada, saobraćajnoj inspekciji, Ministsratvu privrede, Ministarstvu finansija, kao i prevoznicima.
Izveštaj o stanju u toj oblasti, dodala je Mihajlović, biće dostupan javnosti onda kada ga bude usvojila Vlada Srbije.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuje da se usvajanjem tih mera krene u efikasno rešavanje problema sive ekonomije u drumskom transportu, što je neophodno pre svega zbog bezbednosti putnika, ali i zbog stvaranja zdravog tržišnog ambijenta za obavljanje te delatnosti.

Generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport" Goran Aleksić rekao je da je Radna grupa za borbu protiv sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju formirana na inicijativu potpredsednice vlade Mihajlović i da je analizirala uzroke i predložila mere za smanjenje sive ekonomije u toj oblasti, među kojima je usvajanje novog zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

U zaključcima Radne grupe ističe se da taj zakon donosi pozitivna rešenja koja su u funkciji efikasnog suzbijanja sive ekonomije i boljeg uređenja poslovnog ambijenta, čime predstavlja važan okvir za uređenje oblasti drumskog saobraćaja.

Aleksić je podsetio da je na inicijativu privrede i sindikata još u aprilu ove godine održan sastanak sa premijerom i ministrima gde je ukazano na probleme drumskog prevoza, a na inicijativu ministarke Mihajlović formirana Radna grupa.

Ta grupa, u kojoj je i preduzeće Srbijatransport, sagledala je sve probleme iz različitih uglova.
"Rešavanja problema izuzetno je bitno za privredu i da u skladu sa drugim zakonima očekujemo da se reše problemi koje su pre svega u interesu putnika, privrede i suzbijanja sive ekonomije", rekao je Aleksić.

On je ukazao da je usled sive ekonomije gubitak države preko 100 miliona evra, gubitak legalne privrede preko 230 miliona evra, a jedan od razloga za probleme su i nepoštovanje zakona odnosno velike obaveze prema državi koje u javnom međugradskom saobraćaju iznose preko 50 dinara po kilometru.

"Ustanovili smo da je jako veliki problem utaja prihoda, nelegalan rad, siva ekonomija, i nezakonito postupanje, a sve to je posledica krajnje neuređenih odnosa i nekordinisanih aktivnosti koji su funkcionisali 15 godina unazad", kazao je Aleksić.

Kako je kazao, dogovorene su vrlo konkretne mere koje bi trebalo da se realizuju u vrlo kratkom periodu.
On je kazao da se uskoro očekuje, pre svega novi zakon o prevozu putnika, a od velike važnosti je smanjenjenje PDV-a u javnom linijskom prevozu putnika na 10 odsto, što je praksa u svim evropskim zemljama, da se zadrži ili poveća nivo akciza na gorivo u drumskom saobraćaju, ali i da se prevoz putnika, odnosno odlazak i dolazak na posao plaća po računovodstvenoj dokumentaciji, odnosno da se priznaju fakture ili karte i da se to plaća putnicima.

"Radna grupa je dala je doprinos sagledavanju svih problema, realizacija se očekije od institucija, odnosno da se predložene mere sprovedu u što kraćem vremenskom periodu. Privreda će biti dobar saradnik i u narednom periodu učestvovati u resavanju svih drugih zakona i propisa i uređenja u ovoj oblasti što smatramo našom obavezom", poručio je Aleksić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena prevoza gradski prevoz transport siva ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana