Tekst objavljen: 20.02.2016 17:32        


Uloga top menadžmenta Volkswagen (VW) u skandalu sa lažiranjem pokazatelja emisije gasova, došla je pod lupu javnosti ovog vikenda, nakon što je nemački list Bild Cajtung objavio da je tadašnji generalni direktor Martin Vinterkorn još maja 2014. znao za opasnost od američke istrage zbog upotrebe tzv. "uređaja za friziranje podataka".

Skandal-saga se nastavlja, direktor znao za podatke

Visokotiražni tabloid Bild Cajtung je u nedeljnom izdanju izvestio da je viši rukovodilac u VW-u upozorio Vinterkorna u maju 2014. na činjenicu da su Agencija za zaštitu životne okoline (EPA) i kalifornijska Uprava za kvalitet vazduha upozorili na prekomernu emisiju azot-oksida iz Volkswagen-ovih dizel automobila, prenosi američki list Forčen.

Bild je naveo da je u posedu internog memoranduma upućenog Vinterkornu koji je pronađen tokom unutrašnje istrage, koju po nalogu VW-a sprovodi advokatska firma "Džons Dej".

"Nema nikakvog dobro utemeljenog objašnjenja za dramatično viši nivo emisije azot-oksida koje se može pružiti vlastima. Postoji sumnja da će (američke) vlasti ispitati VW-ov sistem kako bi videli da li Volkswagen instalira ''pametni softver'' za upravljanje motorom (tzv. prevarantski uredjaj)", navodi se u internom dopisu, prema pisanju nemačkog Bilda.

To je druga, još nepotvrđena, procurela informacija koja sugeriše da se o tom problemu znalo mnogo više, znatno pre nego što je VW to zvanično priznao, konstatuje Forčen.

Autor internog dopisa je, prema pisanju nemačke štampe, Bernd Gotvajz koji je u to vreme putovao svetom pokušavajući da spreči rasplamsavanje skandala.

Gotvajz je u nemačkoj autoindustriji poznat iz 80-tih godina, kad je sprečavao skandal u Audiju, čiji su pojedini modeli tada imali fabričku grešku koja je izazivala naglo i nekontrolisano ubrzanje automobila, izazvajući saobraćajne nesreća u kojima je poginulo nekoliko ljudi.

Nemački magazin "Manager" tvrdi da je menadžment koji vodi VW-ove brendove, već raspravljao o najnovijem otkriću internog dopisa (konkretno, o pismu EPA) iz proleća 2014. godine, pozivajući se na zapisnik sa sastanka.

Vinterkorn je u septembru 2015. podneo ostavku, navodeći da ništa nije znao o manipulacijama za koje je kompanija tvrdila da su rezultat zavere izmedju malog kruga inženjera.

Prema različitim nemačkim medijima, Vinterkorn je rekao advokatskoj kancelariji "Džons Dej" da, iako je znao za problem sa viškom emisije azot-oksida u SAD u maju 2014, nije imao pojma o ugradnji "prevarantskog uredjaja" koji je korišćen da izigra američke ekološke propise.

Šef VW-ovih poslova u SAD-u, Majkl Horn je izneo sličen tvrdnje, podseća američki Forčen.
"Postoji kratak dopis gospodina Gotvajza o ovom pitanju, ali bilo bi pogrešno pretpostaviti da je na osnovu njega tada bilo jasno da je reč o softveru za varanje, to nije bilo jasno. Ne znamo ni da li je Vinterkorn pročitao dopis", rekao je anonimni izvor za Volstrit Džornal.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
istraga Volkswagen proizvođač automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana