Tekst objavljen: 15.10.2021 14:45        


Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da će „do kraja godine“ češka kompanija Škoda početi proizvodnju tramvaja u tom gradu

Škoda do kraja godine počinje proizvodnju tramvaja u Kragujevcu Kragujevac



Kako je prenela Gradska uprava, Dašić je naveo da se tom investicijom u MIND parku obezbeđuju nova radna mesta kao i „nove prilike za lokalne proizvodjače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv i razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima“.

„Dolazak češkog proizvodjača samo je motiv više da nastavimo dalje u ovom pravcu. Tu se ne staje jer smo razgovarali sa potencijalnim investitorima iz celog sveta“, naveo je gradonačelnik koji je u poseti srpskom paviljonu na izložbi EXPO 2020 u Duabiju.

Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedan je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu a u Kragujevcu planira proizvodnju trakcionih motora i inženjering kao i proizvodnju kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi.

Potpredsednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe Zdenek Majer kazao je da „visoko cene“ znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila grupe MIND, koje kako je ocenio, može da im obezbedi dobar proizvodni kapacitet za izvoz i region.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Pored povećanja proizvodnje kapaciteta Škoda Transportation Group direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takodje doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila“, naveo je Majer.

Proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse.

Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj a druge kompanije su u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja tramvaja škoda transportation nikola dašić kragujevac tramvaji škoda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana