Tekst objavljen: 19.11.2015 11:21        


Cene nafte su danas u trgovanju na azijskom tržištu porasle, nakon što je Evropa odgovorila na napade Islamske države (IS) u Parizu, a zalihe nafte u SAD ponovo porasle, navode analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u decembru poskupela je 19 centi na 40,94 dolara za barel, dok je za 40 centi poskupela sirova nafta tipa "brent" na 44,54 dolara, takođe za decembarske isporuke.

Skok cena - odgovor tržišta nafte na zalihe SAD-a

"Napadi protiv IS mogli bi da podignu geopolitičke tenzije na naftom bogatom Bliskom istoku, a to bi dovelo do poskupljenja nafte", rekao je analitičar konsultantske kuće EY za Aziju i Pacifik Sanjev Gupta, a prenela agencija Frans pres.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je juče formiranje široke koalicije protiv IS, uz učešće Vašingtona i Moskve.

Visoke zalihe nafte na globalnom nivou i strahovanja od usporavanja evropske privrede održavaju cene nafte na niskom nivou, navodi Gupta.

Ministarstvo energetike SAD saopštilo je da su zalihe nafte u toj zemlji u nedelji zaključno sa 13. novembrom porasle za 300.000 barela na 487,3 miliona barela, u odnosu na očekivanja analitičara da će porasti za dva miliona barela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad i skok cene nafte cena nafte na berzi cena nafte tržište nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana