Tekst objavljen: 06.05.2016 11:06        


Srbija je u velikoj meri energetski zavisna zemlja i skoro 85 odsto svih utrošenih naftnih derivata je iz uvoza, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.  

Skoro 85 odsto utrošenih naftnih derivata iz uvoza

On je na skupu Energetska zavisnost i cene energenata u Srbiji u organizaciji Danas konferens centra rekao da se samim tim sve promene na međunarodnom tržištu odražavaju se i na domaće tržište.

Tržište naftnih derivata u Srbije je u velikoj zavisnosti od uvoza, oko 80 do 85 odsto svih derivata koji se potroše u Srbiji potiču ili od uvezene sirove nafte ili od direktnog uvoza nafte, rekao je Mićović.

On kaže da su cene sirove nafte BRENT padala i da je su to sa malim kašnjenem pratile cene u maloprodaji u Srbiji.

Kako kaže, posle 20. januara ove godine su cene BRENT nafte počele da rastu, ali su u Srbiji maloprodajne cene još oko mesec dana bile niže.

Mićović je naglasio da su cene naftnih derivata u regionu niže nego u Srbiji, jer je zahvatanje naše države čak 60 odsto u ceni.

Tek nas čeka uvodjenje biogoriva i tu možemo da povećamo svoju nezavisnost u oblasti naftnih derivati, tako što bismo je proizvodili na teritoriji Srbije, naveo je Mićović.

V.d. šefa ekonomskog odeljenja ambasade SAD u Srbiji Džeremi Long je naglasio potrebu da Srbija diverzifiku je izvore snabdevanja energentima, a naročito po pitanju prirodnog gasa.

On je rekao da srpska vlada ulaže napore da primeni drugi i treći energetski paket EU koji će Srbiji doneti mnogo efikasniji energetski sistem i sigurnije snabdevanje.

Long je naglasio da Srbija treba da ispuni obavezu Strategije 2020. koja predvidja da do tada troši 27 odsto ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora.

Srbije treba da diverzifikuje izvore energije kako bi imala bolji pristup energentima, naveo je Long.
On je istakao da Srbija treba da radi i na smanjenju zagadjenja životne sredine, kao i da poveća štednju energije, s obzirom da trošimo 2,7 odsto više energije po jedinici društvenog proizvoda od svetskog proseka.

Presednik Nafte AD Nebojša Atanacković, koji je i predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je da Srbija ima vrlo čudnu poziciju po pitanju cene energenata pošto nam je, na primer, struja najjeftinija dok je kod svih ostalih zemalja skupa.

On dodaje da se Srbija u po pitanju grejanja vraća na drvo i to tako što koristi najneracionalniji vid loženja, umesto peleta.

Po pitanju nafte, namemo razvijeno tržište već imamo jednog dominantnog snabdevača. Zato su u okruženju i do 30 odsto jeftinije cene u okruženju, naveo je Atanacković.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić je govorio o grejanju i istakao da Srbija mora da pređe na ekonomske cene.

Kako kaže, u protekloj grejnoj sezoni je utrošeno oko 500 miliona kubika gasa i 80.000 tona mazuta.
To su uvozni energenti i njihova cena se tržišno formira, naveo je Predić.

On kaže da je pogrešno to što svi plaćaju socijalnu cenu grejanja, jer to znači povlašćanu cenu za sve i dodaje da je mnogo bolje samo subvencionisati socijalno ugrožene.

Nije u redu da onaj ko je direktor banke plaća istu cenu kao i penzioner, naveo je Predić.
On je, takođe, naglasio da treba što pre preći na plaćanje grejanja po utrošku umesto po metru kvadratnom, kao i da su toplane pripremljene za to, ali da stanovništvo još nije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija nafta kompanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana