Tekst objavljen: 09.06.2015 10:17        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle zbog slabijeg dolara, ali je taj rast bio ograničen usled zabrinutosti zbog manje kineske tražnje i odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zadrži aktuelni nivo dnevne proizvodnje, naveli su analitičari.

Slabiji dolar podigao cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 24 centa na 58,38 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu poskupela 23 centa na 62,92 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američki dolar je na trgovanju u Aziji oslabio na 124,44 jena sa 124,47 jena koliko je vredeo na Njujorškoj berzi, i znatno u odnosu na nivo od 125,56 jena sa kraja prošle nedelje.

Slabiji dolar čini da nafta izražena u toj valuti bude jeftinija za kupce koji koriste slabije valute, što povećava tražnju i podiže cenu tog energenta.

"Rast cena 'crnog zlata' je, međutim, bio ograničen zbog pada kineske tražnje i zabrinutosti da će odluka OPEK-a o proizvodnji bez ograničenja možda produžiti period aktuelnih prekomernih globalnih zaliha", navodi se u saopštenju singapurske banke United overseas.

Kina je objavila danas podatke koji govore da je inflacija usporila u maju, što je izazvalo zabrinutost od pada zemlje u deflaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte cena nafte na berzi laka nafta nafta cena nafte porasla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana