Tekst objavljen: 11.03.2015 10:03        


Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Goran Pitić ocenio je danas da bi odluka Evropske centralne banke da pokrene kovnicu novca mogla da uzrokuje impuls u evropskim privredama, što bi bilo dobro za domaće kompanije, a da bi potencijalno slabljenje evra na svetskom tržištu moglo da doprinese stabilnosti dinara.

Slabljenje evra doprinosi stabilnosti dinara

Pitić je ocenio da je ta odluka Evropske centralne banke očekivana, imajući u vidu ono što se u svetu u poslednjih nekoliko godina događalo i talas krize koji je krenuo iz Amerike.

"Ukoliko ovaj talas tog upumpavanja novca dovede do nekog impulsa u evropskim privredama, za nas je to izuzetno važno", istakao je Pitić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Podsetivši da 50 odsto domaće privrede i izvoza zavisi od EU, Pitić je ukazao da bi centralna banka mogla da razmišlja o relaksaciji monetarne politike u Srbiji, što bi značilo snižavanje kamatnih stopa u dinarima.

Sa druge strane, potencijalno slabljenje evra na svetskom tržištu moglo bi da dovede do toga da bi dinar mogao da zadrži neke stabilnije pozicije u narednom periodu, najavio je Pitić.

"To je šansa i za naše monetarne tokove, da negde u narednom periodu se ne dešavaju veće fluktuacije dinara", dodao je Pitić.

Na pitanje novinara o kreditima koje su građani uzimali kod banaka, Pitić je odgovorio da je obaveza banaka da dostave svim zaduženim građanima planove otplate po svim modelima koji su predviđeni.

Pitić je dodao da će građani najkasnije u narednih nekoliko sedmica dobiti od svake banke četiri listinga na kojima će sagledati sve moguće opcije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stabilnost dinara evro dinar dinar evro evro dinar slabnjelje evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana