Tekst objavljen: 24.06.2015 11:00        


Cene nafte su danas u Aziji porasle, u očekivanju smanjenja američkih zaliha i snažnih ekonomskih podataka iz evrozone, naveli su analitičari. 

Smanjenje američkih zaliha poguralo cene nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 12 centi na 61,13 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu poskupela 11 centi na 64,56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene obe vrste nafte su sinoć porasle, jer trgovci očekuju da će današnji izveštaj američkog ministarstva energetike ukazati na pad zaliha "crnog zlata", što će biti signal snažne tražnje u najvećoj svetskoj privredi.
Kada je reč o evrozoni, poslovna aktivnost je u junu porasla na 4-godišnji maksimum, što, prema ocenama analitičara, ukazuje na bolji oporavak evrozone nego što je očekivan.

Ministri finansija evrozone sastaće se danas u Briselu kako bi precizirali detelje novog paketa pomoći za Grčku, nakon što je zvanična Atina početkom nedelje dostavila novi plan reformi, probudivši nade u postizanje sporazuma sa kreditorima.

Višemesečni pregovori između Atine i njenih kreditora trenutno su na vrhuncu, jer kroz samo nedelju dana Grčkoj stiže na naplatu 1,5 milijardi evra duga prema MMF-u, a ukoliko ne dobije finansijsku pomoć, toj državi preti bankrot, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte cena nafte na berzi laka nafta zalihe nafte svetske zalihe nafte skok cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana