Indikativni kurs Evra na dan 19.10.21. :: 117.5792 rsd
Tekst objavljen: 25.03.2016 15:59        


Cene nafte na svetskim tržištima završile su trgovanje kasno sinoć na zanemarljivo nižem nivou, pošto su strahovanja trgovaca zbog preobimne ponude splasnula nakon vesti o smanjenju broja nafnih platformi u SAD. Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju skliznula je naniže za 33 centa na 39,46 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku.

Smanjenje broja bušotina u SAD zauzdalo pad cena nafte

Severnomorska nafta "brent" za majske isporuke oslabila je samo tri centa na 40,44 dolara za barel na trgovanju u Londonu, izveštava agencija AFP.

Cena WTI nafte je ranije tokom dana pala u jednom trenutku ispod 39 dolara za barel, pošto su investitori i dalje bili pod utiskom zvaničnog izveštaja iz SAD, objavljenog dan ranije, o rastu američkih zaliha nafte za ogromnih 9,4 miliona barela prethodne nedelje.

Međutim, cene su se ubrzo oporavile posle jučerašnjeg izveštaja kompanije "Bejker Hjuz", koji je pokazao da je broj aktivnih bušotina u SAD smanjen za 15, u nedelji zaključno sa 25. martom.

Pad broja naftnih platformi "pružio je određenu podršku tržištu, uprkos strašnom izveštaju američke Uprave za energetske informacije (EIA) o zalihama", kaže Endi Lipov, konsultant u naftnoj industriji Hjustona.

"Tržište pokušava da se oporavi, ali će ono ostati pritisnuto visokim nivoima zaliha ukoliko zaista ne bude neke konkretne akcije Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i proizvođača izvan naftnog kartela u pogledu smanjenja proizvodnje", dodao je on.

Strateg u kompaniji CMC markets, Majkl Mekarti, smatra da ovako veliki rast zaliha ukazuje na to da će se "ljuljanje" na tržištima nastaviti.
Zbog praznovanja katoličkog Uskrsa veliki broj berzi u svetu danas ne radi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naftne bušotine američka nafta cena nafte cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana