Tekst objavljen: 27.11.2013 8:45        


Zbog poskupljenje gasa i struje i teške ekonomske situcije, sve više građana, koji to mogu, grejaće se ove zime na mnogo jeftinija čvrsta goriva – ugalj i drvo. Nesumnjivo je da je dosta potrošača prirodnog gasa koji su, zbog visoke cene kubnog metra (uprkos tome što je najavljivan kao energent budućnosti), od njega odustali.

Sneg veje, ostaje pitanje kako se najjeftinije grejati

Čak i uz sniženje koje će uslediti narednog meseca, kada će kubik biti jeftiniji oko dinar i po i koštati, u proseku, oko 51 dinar, što je i dalje za mnoge veoma skupo. pak, domaćinstva se moraju grejati, a da bi uskladili potrebu za toplim stanovima i svoju platežnu moć, potrošači koji mogu da koriste više energenata presavili su tabak da bi pronašli najpovoljniji.

U toj računici, kao i u poslednjih nekoliko godina, pobedu odnosi čvrsto gorivo pa se slobodno može reći da se najviše potrošača gasa odlučuje da taj energent zameni ugljem i ogrevnim drvetom.

Naime, prosečna realna mesečna potrošnja gasa (koja je zbog mnogo razloga veća nego što bi trebalo) od oko 300 kubika „teška” je oko 15.000 dinara, odnosno oko 90.000 dinara godišnje, dok je za kupovinu čvrstog ogreva potrebno manje novca – u zavisnosti od kvaliteta drveta i uglja, od oko 30.000 dinara pa do oko 55.000.

Troškovi zagrevanja domaćinstva električnom energijom zavise od vremena kada se kilovati troše, broja kilovata koji se potroše, kao i da li se koriste peći ili kotlovi, a kreću se od oko 40.000 dinara pa i iznad 100.000.

Da sada, zahvaljujući visokim temperaturama za ovo doba godine, najveći prijatelj novčanika onih koji se samostalno greju bilo je vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika potrošači zima skupo grejanje grejanje centralno grejanje cena grejanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana