Tekst objavljen: 13.12.2013 16:45        


Spoljni dug Srbije je u trećem tromesečju ove godine smanjen za 385,9 miliona evra, i na kraju septembra je iznosio 25,7 milijardi evra. Smanjenje spoljnog duga zabeleženo je uprkos neto spoljnom zaduženju zemlje od 59,1 milion evra, pre svega zbog jačanja evra u odnosu na ostale valute zastupljene u strukturi duga.

Spoljni dug Srbije smanjen na 25,7 milijardi evra

Pritom, neto spoljnom zaduženju zemlje u posmatranom periodu doprineli su javni sektor i preduzeća, dok se neto razduživanje banaka prema inostranstvu nastavilo.

Spoljni dug države, čije je učešće u javnom spoljnom dugu dominantno sa 80,2 odsto, povećan je tokom trećeg tromesečja za 101,2 miliona evra, na 10,3 milijarde evra. Spoljni dug privatnog sektora smanjen je tokom trećeg tromesečja za 257,7 miliona evra, na 12,9 milijardi evra.
Učešće spoljnog duga u procenjenom bruto domaćem proizvodu (BDP) je smanjeno u odnosu na prethodno tromesečje za 3,5 procentnih poena, na 80,3 odsto.

Učešće spoljnog duga u izvozu robe i usluga, uvećanog za doznake iz inostranstva, smanjeno je za 12,5 procentnih poena, na 152,3 odsto, što je u granicama održivosti prema kriterijumu Svetske banke.

Valutna struktura ukupnog spoljnog duga nije značajno izmenjena u odnosu na prethodno tromesečje. Učešće evra u ukupnom spoljnom dugu iznosi 70,8 odsto, dolara 21,3 odsto, specijalnih prava vučenja 5,2 odsto, švajcarskog franka dva odsto i ostalih valuta 0,7 odsto.

Spoljni dug javnog sektora smanjen je tokom trećeg tromesečja za 128,2 miliona evra, na 12,8 milijardi evra. Njegovo učešće u ukupnom spoljnom dugu povećano je za 0,3 procentna poena, na 49,8 odsto, dok je učešće u procenjenom BDP-u smanjeno za 1,5 procentni poen, na 39,9 odsto.

Iako je u posmatranom periodu neto zaduženje javnog sektora iznosilo 97,7 miliona evra, najvećim delom usled korišćenja kredita Vlade Ruske Federacije za podršku budžetu, do smanjenja duga pre svega je došlo usled negativne valutne promene i redovne otplate duga NBS prema MMF-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija spoljni dug inostrani dug dug države državni dug ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana