Tekst objavljen: 21.09.2016 11:59        


U našoj zemlji u 2015. godini 9,16 miliona korisnika mobilne telefonije napravilo račun od 902 miliona evra. Besplatni internet-servisi sve popularniji, pa su smanjili broj poslatih SMS poruka za 15,5 odsto.

Srbi mobilnim telefonirali 15 milijardi minuta

Dok Srbi ne silaze sa telefona, mobilni operateri zadovoljno trljaju ruke. Za godinu dana građani naše zemlje proveli su ukupno 15,11 milijardi minuta u razgovorima preko mobilnih telefona. I to samo u odlaznim pozivima. Za to vreme, mobilni operateri su lane prihodovali ukupno 902 miliona evra, što je prema izveštaju regulatorne agencije RATEL, čini 58 odsto ukupnih prihoda na tržištu elektronskih komunikacija.

Iako i dalje koristimo više telefona, nego što imamo stanovnika, najnoviji izveštaj RATEL o tržištu telekomunikacija za 2015. pokazuje da pada broj korisnika mobilnih telefona u našoj zemlji. Trenutno ih je 9,16 miliona.- Smanjenje ukupnog broja korisnika za dva odsto posledica je smanjenja broja pripejd korisnika. To je očekivani trend i nije zabrinjavajuće, imajući u vidu da je i dalje visok broj telefona po glavi stanovnika, kao i da raste količina odlaznog saobraćaja u minutima - ističe RATEL.

FIKSNI TONE U ZABORAV

Broj pretplatnika fiksne telefonije opada i u 2015. iznosi 2,6 miliona. Smanjen je i ukupan saobraćaj preko fiksne mreže i procenjuje se na 5,8 milijardi minuta u domaćem i 485 miliona minuta u međunarodnom saobraćaju.

Prosečno trajanje razgovora u fiksnoj mreži inosi 3,15 minuta.


Za razliku od priče, koja iz godine u godinu raste, broj poslatih SMS poruka beleži pad za 15,5 odsto: lane smo ih poslali "samo" 8,7 milijardi, što je za 1,6 milijardi poruka manje nego godinu pre. Međutim, ni ovo nije iznenađujući rezultat. Poznato je, naime da se za slanje tekstualnih, video i slikovnih poruka sve češće koriste besplatni servisi poput "Viber".

- Manji broj poslatih sms i mms poruka je očekivan, s obzirom na to da raste količina prenetih podataka i korišćenja interneta za govornu i tekstualnu komunikaciju - navodi RATEL. - Količina prenetih podataka je u konstantnom rastu tokom prethodnog perioda i za četiri godine rasla je prosečno čak 45 odsto.

Podaci pokazuju da je lane na mreži "utrošeno" gotovo 31 milion gigabajta. Praktično gledano, to je kao da smo za godinu dana preko interneta gledali 7,7 miliona igranih filmova! Kada ove podatke uporedimo sa 2012. godinom, dobićemo tek trećinu ovog saobraćaja (10 miliona gigabajta).

Rast korišćenja mobilnog interneta izuzetno je primetan u regionalnom romingu. S obzirom na to da je od 30. juna prošle godine počela primena nižih cena za korišćenje mobilnih telefona u romingu, prema sporazumu koji su potpisali Srbija, Crna Gora, BiH, i Makednija, beleži se značajan rast dolaznih i odlaznih poziva, pad SMS poruka, i veliki rast koriššćenja mobilnog interneta.

Za čak 336 odsto u trećem kvartalu 2015. u odnosu na isti period 2014. godine, dok je ovaj procenat rasta kod postpejd korisnika 242 odsto. U četvrtom kvartalu 2015. (u odnosu na poslednje tromesečje 2014), rast mobilnog interneta kod pripejda je isti - 336 odsto, a kod postpejda 173 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fiksna telefonija mobilni telefoni mobilni internet mobilni operateri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana