Tekst objavljen: 21.10.2013 14:45        


Turisti iz Srbije i ove godine su potrošili gotovo 500 miliona evra u inostranstvu. Za osam meseci ove godine građani naše zemlje izneli su 464 miliona evra, što je za 20 miliona više nego lane.

Srbi najviše para ostavili Grcima, Amerikancima kao BiH

Najveći porast u trošenju deviza zabeležen je kod službenih putovanja - šest miliona evra više nego u istom periodu 2012. Na vanpansionsku potrošnju dali smo tri miliona više nego lane. I na karticama u inostranstvu smo bili "lake ruke". Za osam meseci prošle godine, naime, "plastičnim novcem" smo potrošili četiri miliona evra manje.

AMERIKA I BOSNA

I pored Ohrida i prirodnih lepota susedne Makedonije, srpski turisti izbegavaju ovu zemlju, pa su u porodičnim posetama ostavili devet miliona dolara. U BiH smo potrošili 14 miliona dolara, isto kao i u Sjedinjenim Američkim Državama.
Od početka godine do avgusta najviše novca ostavili smo u Grčkoj - 114 miliona dolara. To nije konačan ceh, jer podaci za čitavu sezonu nisu još obrađeni. Ipak, uprkos besparici ove godine potrošili smo više novca na putovanja nego lane.

Posle Grčke, najviše novca naši putnici potrošili su u Nemačkoj - 54 miliona dolara. U Turskoj smo potrošili 48 miliona, a u Italiji 41 milion dolara. U Crnoj Gori, Rusiji i Austriji "otišlo" je po 30 miliona američkih novčanica.

Podatak da u Hrvatskoj trošimo samo 20 miliona dolara, koliko i u Francuskoj ili Sloveniji, čudi samo one koji misle da je reč o turistima. Naime, srpski putnici istu količinu novca, po oko tri miliona dolara, u Hrvatskoj "ostave" u julu, maju ili februaru.

Uprkos građanskom ratu u Egiptu, u ovoj zemlji potrošili smo šest miliona dolara, približno koliko i u susednim mirnim zemljama Rumuniji ili Bugarskoj. Zanimljivo je da Bugarska više zaradi od srpskih skijaša, nego od - kupača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija putovanje putovanja godišnji odmor letovanje more turizam turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana