Tekst objavljen: 15.01.2017 14:25        


Srpsko tržište zaostaje za razvijenim državama u tranziciji ka bezgotovinskom plaćanju, pošto Srbi u proseku koriste platne kartice manje od 20 puta godišnje u odnosu na Evropljane koji plaćaju karticom više od 150 puta godišnje, pokazuje studija konsultantske kuće A.T.Kerni (Karney). 

Srbi plaćaju karticama manje od 20 puta godišnje

Studija A.T.Kernija "Kako izvući korist od bezgotovinske trgovine" predviđa da će evropsko tržište za platni promet putem digitalnih kanala porasti za 40 odsto između 2015-2025. godine na nivo do 111 milijardi evra, i da će u istom periodu ubrzati smanjenje korišćenja gotovine.

"Ovo će biti jedna od retkih oblasti finansijskih usluga koja će ostvariti rast... No, ukoliko banke ne uspeju da obnove postojeću ponudu platnih usluga, većina rasta će ići specijalizovanim pružaocima usluga, pogotovo u oblasti trgovine i alternativnih metoda plaćanja", navodi se u saopštenju Kernija dostavljenom Tanjugu.

Napominjući da gotovinsko plaćanje i dalje dominira na srpskom tržištu i da su kartice i dalje u ranoj fazi razvoja, u studiji se dodaje da Srbi koriste platne kartice manje od 20 puta godišnje, znatno manje od Francuza i Skandinavaca, koji koriste platne kartice preko 150 puta godišnje, odnosno Norvežana - više od 400 puta godišnje.

Broj godišnjih transakcija na bankomatima u Srbiji po osobi je, dodaje se dalje, porastao sa sedam na 10 između 2008. i 2015. godine.

U istom periodu, broj godišnjih transakcija na POS terminalima po osobi je skoro dupliran sa devet na 16 transakcija po osobi.

S druge strane, razvijena zapadna tržišta, koja su već prestigla prag od 100 POS transakcija godišnje po osobi, najčešće prati pad u broju transakcija na bankomatima.

"Uz dalji razvoj infrastrukture i bolju prihvaćenost od strane korisnika, očekuje se da će Srbija pratiti isti trend, i migrirati ka bezgotovinskom plaćanju", dodaju iz Kernija.

Na osnovu ankete sprovedene među gotovo 60 evropskih stručnjaka iz raznih banaka, specijalizovanih pružalaca usluga platnog prometa i trgovaca, A.T.Kerni je ustanovio, kako kaže Domen Zadravec, principal u Kerniju, da bezgotovinski platni promet u Evropi raste po stopi od 6,0 odsto iz godine u godinu od 2010, znatno brže od rasta BDP-a.

Dok Evropljani i dalje plaćaju gotovinom u 75 odsto slučajeva, ovaj odnos će se smanjiti na 50 do 2025.

"U 2015. godini, bilo je 128 milijardi bezgotovinskih transakcija u Evropi (EU, države EFTA, Švajcarska, Turska i Rusija). Očekujemo da će se broj transakcija duplirati do 238 milijardi u 2025. godini," dodaje Zadravec.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje karticom platne kartice debitne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana