Zvanični kurs Evra za dan 17.06.21. :: 117.5675 rsd
Tekst objavljen: 07.04.2019 17:00        


Srpska privreda će nastaviti da beleži solidnu stopu rasta od oko 3,0 do 4,0 odsto na srednji rok, a glavni pokretači biće investicije i izvoz, predviđa Svetska banka u ažuriranom ekonomskom izveštaju za Evropu i Centralnu Aziju.

"Srbija će nastaviti solidan rast na srednji rok"

Rast Srbije u 2018. godini procenjuje se na 4,2 posto, i on je u velikoj meri bio vođen kako investicijama, tako i potrošnjom, a u 2019. godini očekuje se usporavanje na 3,5 odsto, jer su efekti povećanja potrošnje i investicija u velikoj meri iscrpljeni prošle godine, piše u izveštaju.

"Rast se preneo na stalni napredak tržišta rada, što je svelo nezaposlenost na 12,9 odsto u četvrtom kvartalu 2018. Procenjuje se da je siromaštvo opalo sa 23,8 procenata iz 2014. godine na 21,3 odsto u 2018. godini".Prema proceni Svetske banke, izvoz će rasti realno za oko 9,5 odsto godišnje, dok bi investicije trebalo da rastu realno za oko 6,5 odsto godišnje u naredne tri godine. S druge strane, potrošnja će se takođe povećati, podstaknuta rastom plata i zapošljavanja. Povećanje potrošnje već je uticalo na uvoz, koji je porastao za 12,6 odsto u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu (računato u evrima), i na uvećanje deficita tekućih plaćanja za 8,4 odsto u 2018. godini (u evrima).

Srednjoročne projekcije rasta zavise od tempa strukturnih reformi i napretka u pristupanju EU, konstatuje se u izveštaju. Najvažnije je da se Srbija pozabavi svojim velikim i neodrživim sektorom javnih preduzeća, navodi Svetska banka i dodaje da je ohrabrujuće nedavno rešavanje pitanja nekih velikih gubitaša, kao što su RTB Bor, PKB, i da bi ta problematika trebalo i dalje da bude u žiži vladinih napora.

Slično tome, kakao se napominje, očekuje se ubrzanje procesa privatizacije državnih finansijskih institucija. Sporiji rast u pojedinim delovima EU (pre svega Italiji, koja je jedan od najvažnijih trgovinski partnera za Srbiju) predstavlja negativan rizik. Ubrzanje procesa pristupanja EU nije važan samo sa stanovišta jačanja institucija, već i kao signal za privlačenje investicija. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodatno, rad na regionalnim projektima (uglavnom vezano za ulaganja u infrastrukturu koja povezuje - puteve, železnice i sl.) pomoglo bi srpskim izvoznicima i ukupnom rastu privrede. Sa ekonomskim rastom i poboljšanjima na tržištu rada, očekuje se da će siromaštvo nastaviti da postepeno opada. Siromaštvo, koje se meri kao prihod niži od 5,5 dolara dnevno, prema proceni Svetske banke pašće na oko 20,5 odsto 2019. godine.

Rizici po projektovan solidan rast Srbije su, po Svetskoj banci, uglavnom povezani sa unutrašnjim političkim kretanjima."Regionalne razmirice, spor napredak u procesu pristupanja EU i stalna pretnja od prevremenih izbora izazivaju oprez kod domaćih i stranih investitora.

To za uzvrat odgađa realizaciju nekih važnih projekata vezanih za infrastrukturu i realni sektor", piše u izveštaju. Takođe se ocenjuje da je, uprkos nedavnim poboljšanjima na tržištu rada, stopa zaposlenosti još uvek niska, što ograničava prostor za snažno poboljšanje socijalne zaštite.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dalji rast ekonomski rast Srbija privreda ekonomija svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana