Tekst objavljen: 28.04.2014 12:00        


Veličina srpskog tržišta nije u srazmeri sa prisustvom 29 banaka i 28 osiguravajućih društava, i u budućnosti se može očekivati smanjenje njihovog broja, što ne bi trebalo da utiče na kvalitet usluga, izjavio je Tanjugu profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

"Srbija ima previše banaka i osiguravajućih kuća"

- Neke banke su izašle sa ovog tržišta, na primer KBC banka, neke se spremaju da ga napuste i samo traže pogodnog partnera koji bi preuzeo rizik poslovanja, pa je za očekivati je da se smanji njihov broj - rekao je Grubišić.

Komentarišući prošlogodišnji gubitak bankarskog sektora u Srbiji od 18 miliona evra, Grubišić je rekao da su na taj gubitak uticale određene banke (kao na primer Univerzal banka), koje su u problemima i loše su upravljale kreditnim rizikom. Na drugoj strani, deo banaka ima najveće tržišno učešće i pozitivno posluju i vuku velike profite, tako da očigledno, dodao je, postoji perspektiva za banke u Srbiji.
Kada je reč o osiguravajućim društvima, Grubišić smatra da će se i tu desiti trend smanjenja broja sa sadašnjih 28 - bilo preuzimanjem, kao što je to nedavno učinila Unika osiguranje sa Basler osiguranjem u Srbiji, ili odlaskom.

Kada se posmatra učešće ukupne premije osiguranja u BDP-u Srbije, koje iznosi oko dva odsto, u odnosu na prosek EU od osam odsto, Grubišić je ocenio da tržište osiguranja ima potencijal za rast u odnosu na zemlje u okruženju, ali da kriza čini svoje i u ovom trenutku taj potencijal ne daje adekvatan rezultat.

Na drugoj strani, osiguravajuća društva u Srbiji imaju stabilnije poslovanje, jer nemaju rizike tog tipa kao što imaju banke sa nenaplativim potraživanjima i nemaju problem sa nelikvidnošću, objasnio je profesor BBA.

Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, bankarski sektor od ukupno 29 banaka, 2013. godinu je završio sa gubitkom od blizu dve milijarde dinara ili oko 18 miliona evra i to je prvi put od 2004. godine da bankarski sektor u Srbiji godinu završi sa minusom na računu.

Podaci NBS govore da je gotovo polovina od 29 banaka u prošloj godini imalo gubitak, a prema podacima Udruženja banaka Srbije, uzroci tih gubitaka su smanjenje kreditne aktivnosti od 10 odsto, zatim pad kamata na kredite i nenaplativi zajmovi od gotovo tri milijarde evra, od čega privreda duguje jednu trećinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija propale banke osiguranje osiguranja osiguravajuće kuće bankarsko tržište bankarski sektor banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana