Tekst objavljen: 23.12.2016 8:54        


Predlog izmena i dopunama zakona o regulisanju javog duga SR Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana predviđa obavezu države da isplati 310 miliona evra, izjavila je danas ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

Srbija mora da isplati 310 mil. evra za deviznu štednju

Izmene se donose u vezi sa servisiranjem stare devizne štednje, a nakon sudskih presuda u Strazburu, kojima je Srbiji naloženo da isplati devinu štednju državljanima bivših republika SFRJ, rekla je Brnabić novinarima u skupštini.

Po osnovu tog zakona ukupne obeveze Srbije iznose do 310 miliona evra.

"Važno je da se ove obaveze izmire i da Srbija pokaže da poštuje odluke Evopskog suda za ljudska prava, jer bi u suprotnom bili pod rizikom da možemo da platimo nematerijanu štetu, što bi bio dodatan udarac na budžet od 30 do 40 miliona evra. Ovo je i finansijski i iz aspekta reputacije Srbije jako važno", naglasila je Brnabić.

Ona je rekla novinarima da je skupštini predložen i novi Zakon o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, na kome je radilo Ministarstvo finansija.

"To je dugoočekivan zakon o banaka, finansijskih institucija i građana. Ovim zakonom će se stati na put mahninacijama u proceni vrednosti nepokretnosti. Bilo puno kontroverzi oko toga", navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, uvode se tri važna institucionalna mehanizma, prvi je licenca za vršenje procene vrednosti nepokretnosti, drugi institucionalni okvir za nadzor nad proceniteljima i trećim se uvodi kodeks etike u toj oblasti.

Cilj je da ostvarivanje dodatne stabilnosti bankarskog sistema, ali i tržišta i povećan razvoj privredne aktivnosti.

Ona je rekla da će izmenama i dopunama Zakona o PDV-u predlaže smanjenje PDV-a za promet i uvoz drvenih briketa i peleta od 1. januara 2017. godine.

"Predlaže se smanjenje poreza sa 20 odsto na 10 odsto", rekla je Brnabić dodajući da je cilj povećanje proizvodnje, a posebno u ruralnim sredinama.

Izmenama i dopunama carinskog zakona predlaže se brisanje dela odredbe koja se odnosi na povlastice za osobe sa invaliditetom.

"Predloženim rešenjem se samo preformulišu odredbe koje se odnose na oslobađanje od plaćanja od uvoznih dadžbina za OSI tako što se na širi nacin definiše to pravo, kao pravo na uvoz svih predmeta posebno namenjenih za obrazovanje, zapošljavanje" umesto trenutno važaćeg rešenja prema kome su taksativno nabrojani predmeti koji mogu biti oslobođeni poreza od carine", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je taj zakon veliki napredak za OSI.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
devizna štednja Srbija isplata štedišama PDV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana