Tekst objavljen: 11.10.2015 11:32        


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2013. godini u Srbiji je 55,8 odsto domaćinstava posedovalo je internet priključak, što je slabiji rezultat u poređenju sa prosekom EU, koji je u 2013. godini iznosio 68 odsto, a među korisnicima globalne mreže u našoj zemlji najbrojniji su oni sa srednjim obrazovanjem - 62,7 odsto, naveli su iz oblasti internet komunikacija. "

Srbija po korišćenju interneta zaostaje za EU

"Građani Srbije su većinom digitalno pismeni, ali smo u odnosu na zemlje Evrope daleko ispod proseka. Region je tu negde kada se posmatraju procenti", rekao je predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) Dušan Stojićević.

Međutim, kako je ukazao Stojićević, ono što je poražavajuće jeste da nekih 160.000 hiljada ljudi u Srbiji ne ume ni da čita, a da trećina građana jedva da ima osnovno obrazovanje, dok polovina ima srednju školu.

"Jasno je da je problem dublji od same digitalne pismenosti. Digitalna pismenost je samo deo pismenosti koja manjka u Srbiji", ocenio je Stojičević, na skupu "Internet pristup u Srbiji: Problemi, izazovi, rešenja".

Prema njegovim rečima, RNIDS, kroz saradnju sa državnim i nevladinim organizacijama, organizacijom edukativnih skupova i događaja, vrlo intenzivno radi na unapređenju Interneta u Srbiji, kako bi ga učinili boljim za pojedince i celu zajednicu.

Na konferenciji je navaden podatak da postoji veliki jaz u pogledu posedovanja internet priključaka kada se pogleda struktura domaćinstava prema visini mesečnog prihoda.

Među korisnicima Interneta u Srbiji, 25,3 odsto ima visoko i više obrazovanje, 62,7 odsto ima srednje obrazovanje, dok 12 odsto ima niže od srednjeg obrazovanja.

U 2013. godini, 76,6 odsto zaposlenih je koristilo internet, naspram 49,1 odsto nezaposlenih i 20,5 odsto ostalih, među koje spadaju i penzioneri, navedeno je u saopštenju RNIDS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
korišćenje interneta digitalna pismenost internet obrazovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana