Tekst objavljen: 16.01.2016 11:30        


Izvoz usluga u sektoru informacionih tehnologija u Srbiji dostigao je vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda koji su tradicionalno, izvozni brend zemlje.

Srbiji nedostaje hiljade IT stručnjaka

Izvoz softvera 2010. godine vredeo je 127 miliona evra, 2012. sa 222 miliona evra izjednačio se s izvozom malina, a 2014. sa 324 miliona evra dostigao je izvoz kukuruza.

Sava Savić iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija navodi da se može očekivati između 350 i 400 miliona evra prihoda od izvoza IT usluga i softvera.

„Informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) su prepoznate kao strateški sektor u Srbiji, a IT industrija na taj način postaje dominantna privredna grana“, dodajeSavić.

Trenutno 180 kompanija izvozi softver iz Srbije. One zapošljavaju pet i po hiljada ljudi.
„Procenjujemo da će broj IT kompanija rasti i u narednom periodu, shodno tome biće potrebno još dosta zaposlenih i već sada se govori o tome da su to cifre od nekih desetak hiljada stručnjaka koje su potrebne da bi kompanije u Srbiji rasle na odgovarajući način“, navodi Marina Blagojević iz Klastera IKT mreža.

Najviše se izvozi u Nemačku, Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i skandinavske zemlje. IKT konsultant Petar Kočović ističe da kompanije štede novac tako što ne plaćaju stručnjake u svojim zemljama, nego plaćaju odlične stručnjake u drugim zemljama kao što je Srbija.

„Puno mladih je zato ostalo u Srbiji. Naravno, oni najbolji i koji žele da rade za najveće kompanije kao što su „Aple“, „Google“ i „Microsoft“ idu u centrale u SAD ili velike razvojne centre“, kaže Kočović.

Svake godine fakultete završi oko hiljadu stručnjaka za informaciono-komunikacione tehnologije, što je nedovoljno.
Dekan Elektrotehničkog fakulteta Zoran Jovanović naglašava da taj sektor ima potencijal za neograničeno zapošljavanje.

„Zahtevi svetskog tržišta su takvi i u zemlji u kojoj je najveći problem nezaposlenost imamo struku gde možemo da zaposlimo neograničen broj ljudi“, kaže JovanovićMeđutim, kako ističe, problem je nedostatak takvih stručnjaka. „On je vezan i za tradicionalnu upisnu politiku i nedostatak kadrova u samom obrazovanju“, ukazuje Jovanović.

Većina fakulteta ima problem i sa prostorom. Iako su potrebni na tržištu, iako najviše srednjoškolaca konkuriše na FON, Matematički i druge fakultete gde se školuju IT stručnjaci, upisne kvote se ne prilagođavaju tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan 07.04.2016 14:15

    Nashi strucnjaci su najbolji.kako stvoriti nove it Strucnjake Ako iako solidno pozajem kompjutersku infomacionu tehnologije ne znam Shta je toIt Tehnologija!Unapred hvala!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it sektor razvoj it sektora it stručnjaci razvoj tehnike

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana