Tekst objavljen: 25.05.2016 12:15        


Milka i Koka-Kola su vodeći globalni brendovi u svim zemljama u regionu, a na rang listi su se među prvih 10 našla i dva srpska brenda - Smoki i Jafa, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija Valikon (Valicon). Prema rezultatima istraživanja, slovenački brendovi su na lokalnom tržištu jaki u kategoriji sokova, hrvatski u kategoriji vode, a srpski u kategoriji slatkiša.

Srpski brendovi Smoki i Jafa među 10 vodećih u regionu

Naime, Smoki i Plazma su bolje pozicionirani od Milke na domaćem tržištu, dok su Jafa i Smoki jedini srpski brendovi koji imaju izvozni uspeh, s obzirom na to da su u BiH rangirani među vodećih deset, navodi se u saopštenju Valikona.

Smoki se, inače, nalazi među prvih pet vodećih brendova na trzištima u regionu.
Za Srbiju je karakteristično i to da ne "uvozi" regionalne brendove, pa se na lokalnoj top 10 listi najjačih brendova nalaze isključivo domaći i globalni brendovi, dodaje se dalje.

Hrvatska takođe ne "uvozi" regionalne brendove, ali je ona istovremeno najveći "izvoznik" brendova u regionu, budući da su u četiri zemlje njeni brendovi među top 10, i to Vegeta u BiH i Makedoniji, i Cedevita u BiH i Sloveniji.

Slovenija ima jednog predstavnika na listama van svojih tržišta - Argetu u BiH i Makedoniji.
Bosna i Hercegovina je najveći "uvoznik" regionalnih brendova. Pet od najboljih deset brendova u BiH potiče iz regije - dva hrvatska (Cedevita i Vegeta), dva srpska (Smoki i Jafa) i jedan slovenacki (Argeta).

Makedonija je najveci "uvoznik" globalnih brendova. Samo tri lokalna brenda su među top 10 u Makedoniji, i samo dva regionalna (Argeta i Vegeta).
Globalni brendovi su u svim zemljama regiona zauzeli pet pozicija među 10 najboljih, i to su: Milka, Koka-kola, Orbit, Nescafe i Pepsi.

Sve zemlje, izuzev Bosne i Hercegovine, među deset najjačih brendova imaju lokalni brend mineralne vode. Radenska je treća u Sloveniji, a u Hrvatskoj je pored Jamnice i Jana (u kategoriji negazirane vode).
Knjaz Miloš je u Srbiji na petom, a Pelisterka na osmom mestu u Makedoniji. Na kategoriji vode se vidi da je homogenost tržišta bitna za uspeh brenda lokalno.

Tržište BiH je fragmentirano, pa brendovi mineralne vode ne uspevaju da postignu veliku snagu brenda, objašnjava se u istraživanju agencije Valikon.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srpski brendovi top 10 brendova jafa smoki brendovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana