Zvanični kurs Evra za dan 19.10.21. :: 117.5717 rsd
Tekst objavljen: 26.04.2020 15:00        


Vlada Srbije izmenila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, čime je omogućen plasman u inostranstvo višekratnih zaštitinih maski, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS)

Srpski tekstilci šiju maske i za strana tržišta

Kako su potrebe domaćeg tržišta podmirene i stvorene stabilne zalihe maski, domaći tekstilci obratili su se PKS inicijativom da se omogući izvoz pamučnih maski, koje su u celini izradjene od čistog tkanog tekstila.

Na snazi i dalje ostaje zabrana izvoza maski registrovanih kao medicinska sredstva i onih koje su izradjene od kombinovanih materijala.

Veliki broj tekstilaca u Srbiji izbijanjem epidemije korona virusa, preorijentisao je svoju proizvodnju na izradu tekstilnih zaštitnih maski kako bi odgovorili na pojačanu tražnju deficitarnog proizvoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"U prvoj sedmici epidemije naše firme proizvodile su oko 100.000 maski dnevno, a sada u Srbiji svakog dana može da se napravi i do 360.000 tekstilnih prekrivki za lice", rekao je član Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS Nemanja Jovanović.

Direktor kompanije "E. Mirolio" Todor Georgijev, koja u svom proizvodnom pogonu "Prvi maj" Pirot zapošljava 280 radnika, kazao je da je kompanija stala sa proizvodnjom kad je počela kriza sa korona virusom.

"Firma proizvodi žensku modnu odeću za izvoz, ali su se preorijentisali ka proizvodnji zaštitnih maski, a sad će, nakon tri nedelje, ponovo pokrenuti pogone u kojima je dnevno moguće proizvesti oko 40.000 maski", naveo je Georgijev.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izvoz PKS zaštitne maske maske strano tržište hirurške maske

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana