Tekst objavljen: 03.12.2013 13:45        


Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da su trgovinske marže u Srbiji najveće u regionu zbog nedostatka konkurencije. On je rekao da su 2011. trgovačke marže iznosile 19,7 odsto, dok su u 2012. iznosile 21,9 odsto i bile su pet do deset puta veće zavisno od zemlje sa kojom se poredimo.

Srpsko tržište vredi 70 mlrd. USD  a "deru" na maržama

- Konkurencija na tržištu je jedini mehanizam koji bi mogao da utiče na smanjenje cena na tržištu - ukazao je on i podsetio da se u zemlji cene na tržištu ne mogu admiistrativno uređivati.

Trgovina je slika stanja ekonomije i privrede jedne zemlje i teško da može biti bolja ili gora od opšteg privrednog i ekonomskog ambijenta, smatra Ljajić i podseća da je 2007. prosečni potrošacki račun iznosio 500 dinara, a danas je nešto vise od 300 dinara.
Pojavljivanje velikih trgovinskih lanaca na tržištu povećalo bi konkurenciju i dovelo do smanjenja cena, smatra Ljajić i dodaje da učešće velih trgovinskih lanaca u Srbiji zaostaje u odnosu na zemlje regiona.

On je naveo da je učešće malih radnji na tržištu Srbije 2003. godine iznosilo 72 odsto, a 2011. 53 odsto. U Rumuniji se taj odnos kretao 53 odsto na prema 37 odsto, u Poljskoj 41 - 19 odsto, u Hrvatskoj 41 - 28 odsto.

Kada je reč o koncentraciji deset najvećih trgovaca na malo, ona je iznosila 18 odsto 2003. godine i 40 odsto 2011 godine.

Učešće pet najvećih trgovinskih lanaca u zemljama EU je iznad 50 odsto, a u skandinavskim zemljama čak i do 80 procenata, kazao je ministar. Trebalo bi da stvorimo ambijent za dolazak "velikih igrača", rekao je Ljajić i dodao da je najrealniji u ovom trenutku dolazak trgovinskog lanca Lidl, koji je do sada kupio oko 10 lokacija za izgradnju maloprodajnih objekata.

Istovremeno, vrednost domaćeg tržišta iznosi 70,6 milijardi dolara, a uz očekivani rast od 50 odsto, procena je da će njegova vrednost u 2016. godini biti 105 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rasim ljajić Srbija kupovina trgovinski lanci trgovinski lanac trgovina potrošači trgovačke marže marže ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana