Tekst objavljen: 28.08.2013 15:30        


Eventualni dolazak Rojal grupe iz UAE na srpsko bankarsko tržište značio bi potvrdu da investitori iz te zemlje žele da ozbiljno i dugoročno posluju u Srbiji.

Šta će srpskim klijentima doneti velika arapska banka

- Dolazak bilo koje ozbiljne banke ovde može samo da doprinese boljem kvalitetu bankarskog sektora, većoj ponudi usluga i da to bude dobro i za klijente i za čitav bankarski sektor, a to važi i za Rojal grupu - rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić je istakao da od dolaska Rojal grupe ili bilo koje banke ne treba očekivati "spektakularne rezultate", kao što je u prošlosti bilo obećanja da će ulazak novih banaka povećati stepen konkurencije i da će zato kamatne stope brzo pasti. - To se nije desilo, niti će se dešavati tako brzo, zbog mnoštva faktora, i spoljnih i unutrašnjih - napomenuo je Đukić.
Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji ukorenjena zabluda da će ako takva bankarska grupacija do]e, ona poslovati po pravilima različitim od ustaljenih bankarskih principa, da će davati kredite bez kamate i slično, što je vrlo nerealno očekivanje, jer će se oni prilagoditi uslovima koji postoje na lokalnom tržištu.

Kako je naveo, ako Rojal grupa prepozna interes da radi kao komercijalna banka u Srbiji sa građanima i privredom, svakako će se opredeliti za tu varijantu, u protivnom zadržaće se na nivou predstavništva, kao neke druge velike banke u Srbiji.

- Nadam se da će oni raditi kao komercijalna banka u svim bankarskim sektorima, jer bi to obogatilo ponudu koju imamo na tržištu - rekao je Dugalić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana