Tekst objavljen: 24.12.2014 9:37        


Kredit je određeni novčani iznos koji je njegov davalac (poverilac - banka) na određeno vreme ustupio na korišćenje tražiocu (dužniku - klijentu) pod određenim uslovima i uz plaćanje naknade (kamate) kao cene korišćenja tih sredstava.

Šta je to kredit?

Koje vreste kredita postoje?


Krediti mogu biti nenamenski ili gotovinski, tzv. „keš“ krediti,  i namenski kao što su:  potrošački,  stambeni ili za obrtna sredstva.

Odredbama Zakona o deviznom poslovanju dozvoljeno je ugovaranje obaveza u devizama (tzv. valutna klauzula), ali se plaćanje po tim ugovorima vrši u dinarima, što znači da se kredit vraća u dinarima.

Treba imati u vidu da banka svojom poslovnom politikom utvrđuje devizne kurseve i mogu prilikom isplate kredita, obavezno u dinarima, da primenjuje svoj kupovni kurs za devize, a da prilikom otplate kredita, koja se vrši u dinarima, primenjuje svoj prodajni kurs za devize, odnosno banke ne moraju da primenjuje zvanične devizne kurseve.

U ovakvim slučajevima snosite dodatne troškove u vidu razlike između kupovnog i prodajnog kursa banke i možete dobiti, kao kredit, manje sredstava u dinarima od onih koja su vam potrebna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizni keš krediti dinarski krediti valutna klauzula

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana