Zvanični kurs Evra za dan 22.09.21. :: 117.5754 rsd
Tekst objavljen: 06.05.2020 15:55        


Fokus Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije (PKS) biće u predstojećem periodu usmeren na kreiranje mera podrške poslovnim aktivnostima tih sektora, najavljuje Tijana Maljković, sekretar tog udruženja

Startuju mere za oživljavanje turizma

Cilj je, kaže, pronalaženje što boljih rešenja za podršku delatnostima kao što su organizacija događaja, sajmova i manifestacija, nautički i receptivni turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i licencirani vodiči, koje su zbog pandemije potpuno neaktivne ili tek počinju da rade.

PKS je od početka krize aktivno radila na definisanju mera kako bi se umanjile posledice pandemije Kovid-19 po čitavu privredu, a sada aktivnosti preusmerava na sektorske mere za oživljavanje najugroženijih privrednih grana, među kojima su i turizam i ugostiteljstvo.

Povodom početka rada ugostitelja, gde je oko 90 odsto objekata bilo zatvoreno zbog zabrane rada, Petar Gajić, predsednik Grupacije pružalaca usluga hrane i pića PKS i vlasnik restorana "Petar at Tika's", ukazuje da je neophodno da ugostitelji shvate da se sada radi pod drugačijim uslovima i da je ispunjavanje higijenskih zahteva, u skladu sa preporukama, prioritet, kako ne bi došlo do situacije da se zbog pojave zaraze virusom, objekti ponovno zatvaraju.

Usvajanje Uredbe o zamenskim putovanjima, pomoći će da opstane turistički sektor, ali i da se zaštite prava korisnika, smatra Ljubiša Nešovanović, predsednik Grupacije turističkih agencija PKS i vlasnik turističke agencije "Robinzon", navodi se u saopštenju PKS.

Nešovanović je zahvalio PKS na posebnom angažmanu da se u saradnji sa resornim ministarstvom i YUTOM, dođe do jedinstvenog dokumenta koji će pomoći privredi u ovom sektoru da nastavi da posluje, a korisnicima da zaštite svoje interese.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uredba je doneta na vreme, jer je veliki broj putnika još od početka novembra uplaćivao "first minute" aranžmane, najviše za Grčku, Španiju i Egipat."Kao savesni turistički poslenici otvaraćemo jednu po jednu destinaciju, shodno situaciji kad je u pitanju pandemija, a prva na redu je Grčka", navodi Nešovanović.

Dodaje da će agencije u julu biti spremne da organizuju sopstveni prevoz, a potom se očekuje regulativa za avio i autobuski prevoz, s obzirom na predviđene dodatne troškove zbog polovične popunjenosti kapaciteta u uslovima propisanih mera zaštite.

Prema proceni YUTA, turističke agencije imaće gubitak dobiti između pet i sedam miliona evra od početka godine do kraja maja. Za veliki broj turista, destinacija za odmor ove godine biće domaće banje, jezera, etno domaćinstva i planine, pa će Udruženje za turizam PKS pružiti podršku i vlasnicima kategorisanih apartmana da obezbede kontinuiranu ponudu tokom cele godine, kaže Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam PKS.

"Takođe, radimo na povezivanju privrednih subjekata iz različitih privrednih grana da bi se stvorila dodata vrednost, povećala proizvodnja i unapredio kvalitet turističkih proizvoda Srbije. Povezivanjem lokalnih proizvođača etno hrane sa vinarima, proizvođačima suvenira, galerijama, muzejima u Srbiji, etno turistički proizvod dobija novi kvalitet", ističe ona.

Aktivno se radi i na podršci manifestacionom turizmu, s obzirom na otkazane događaje u ovoj godini. Okvirno, ukupan broj manifestacija i događaja koji se organizuje u državi godišnje je oko 17.000, od čega je oko oko 2.000 sportskih manifestacija i oko 15.000 kongresa i korporativnih događaja, a čitava "event" industrija stalno zapošljava oko 10.000 ljudi i petostruko više honoraraca. Kada su u pitanju hoteli, od 380 kategorizovanih hotela u Srbiji, od 17. marta 340 ne radi, dok je 40 svoje kapacitete preorijentisalo za smeštaj medicinskog osoblja, kao podršku u borbi protiv Kovid pandemije.

Prema podacima Udruženja za turizam PKS, u sektoru turizma posluje 33.793 kompanija i preduzetnika. Izvoz turističkih usluga Srbije već deceniju beleži stalni rast, i u 2019. godini vrednost izvoza tih usluga dostigla je oko 1,4 milijarde evra, što čini 20,9 odsto ukupnog izvoza usluga Srbije.

Srbiju je u 2019. godini posetilo rekordnih 3,7 miliona turista. U aprilu 2020. godine ukupno je u oblasti turizma i ugostiteljstva poslovalo blizu 8.000 privrednih društava i oko 26.000 preduzetnika.

U januaru 2020. godine, u odnosu na isti mesec godinu ranije, broj dolazaka turista bio je veći za 24,2 odsto, u februaru za 18,9 procenata, dok je u martu, zbog pandemije, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj dolazaka turista bio prepolovljen u odnosu na mart 2019, navodi se u saopštenju PKS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mere za pomoć turizmu agencija robinzon ljubiša nešovanović turizam Privredna komora Srbije YUTA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana