Tekst objavljen: 22.09.2018 10:08        


Štednja u dinarima je desetputa isplativija nego u evrima, pokazuju istraživanja. Tako se na primer, za godinu dana štednje u domaćoj valuti na uloženih 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti zaradi 200 evra. 

Štednja u dinarima je 10 puta isplativija nego u evrima

Ako biste tih istih 5.000 evra stavili na štednju u evrima dobili biste deset puta manje, odnosno samo 22.5 evra na ovu sumu još treba platiti porez od 15 odsto pa vam na kraju ostaje samo 19.1 evro dok se na dinarsku štednju ne uzima porez.

Ekonomisti tvrde da je dobar signal što dinarska štednja raste.

Naravno, na sve to uticale su kamate koje se za štednju u dinarima kreću od 3.5 do 4 odsto dok su za evre od 0.45 do 0.5 odsto, pa je jasno zašto je čuvanje novca u domaćoj valuti isplativije.

Kamatne stope na štednju u evropskoj valuti već duže vreme su veoma niske, pa je zarada na oročen novac postala zanemariva. Pored mizerne zarade na štednji u stranoj valuti plaća se i porez od 15 odsto. Zbog toga ekonomisti sve više savetuju štednju u dinarima.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da je u trenutnoj situaciji potpuno besmisleno čuvanje novca u evrima.

- Podatak da ljudi više štede u dinarima uopšte ne iznenađuje s obzirom da je kamatna stopa za domaću valutu znatno viša, dok je štednja u evrima manja od jedan odsto godišnje. Pristalica sam štednje na kraće staze i to u domaćoj valuti. Prvo zbog znatno veće zarade, a onda i zbog toga što građani nemaju rizik od devalvacije kursa, pa da zbog toga budu na gubitku - kaže Savić. Sa njim se slaže i ekonomista Ljubomir Madžar.

-Ukoliko većina građana štedi u dinarima, i on će biti stabilan. Dinar je u poslednjem periodu dosta ojačao, bez većih oscilacija. Zato je ljudima najisplativije da štede u domaćoj valuti - objašnjava on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
oročena štednja štednja u dinarima štednja u evrima kamate na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana