Tekst objavljen: 27.05.2014 16:30        


Čitač otisaka prstiju odlazi u prošlost dok banke počinju sa korišćenjem nove ATM tehnologije koja podrazumeva prepoznavanje venskih puteva sa prsta svakog korisnika. Nova tehnologija za koju se smatra da će vršiti pouzdanu i tačnu identifikaciju poput popularnog skenera zenice, svoje prvo pojavljivanje na evropskom tlu imaće u Poljskoj.

Stižu bankomati bez kartica: Prepoznaju vene korisnika

Naime, novi ATM će omogućavati korisnicima da podižu svoj novac jednostavnim stavljanjem prsta na infracrveni čitač koji vrši identifikaciju kroz jedinstvene venske puteve svake osobe.

Poljska je prva zemlja u Evropi koja će primeniti ovu inovaciju sa oko 2.000 novih ATM mašina koji se otvaraju u ograncima raznih banaka i supermarketima duž cele zemlje, a uz podršku marketinške kampanje „Keš na dohvat prsta“.

Prst svake osobe tako postaje jedinstveni čip koji istoj omogućava da bez korišćenja kreditne kartice pristupi svom računu i podigne željenu sumu novca. Iako je ova tehnologija već odavno zastupljena u Japanu, gde je najpre i razvijena, banke u Velikoj Britaniji navode da mogu proći i godine pre nego što ovi bankomati zažive na britanskim ulicama.

Neke japanske banke koriste ovu tehnologiju kao meru bezbednosti koja dopušta, ili onemogućava, pristup klijenata sigurnosnim sefovima. Eksperti dodaju da je ovaj sistem mnogo sigurniji od čitača otisaka prstiju, ali i jeftiniji od skeniranja zenice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na ovako ranom stadijumu razvoja tehnologije ono što se naučnici pitaju jeste - šta će se dešavati sa venama ljudi kako budu starili. Međutim, iz japanske kompanije „Hitachi“ navode da nakon 15 godina istraživanja mogu da tvrde da su venske šeme svakog čoveka prilično stabilne tokom života bez obzira na starosnu dob ili na primer promenu težine.

Dok Britanci još uvek ne nameravaju da pređu na korišćenje ove tehnologije, Turska i Rusija već koriste ovakve bankomate, a razlog zbog kojeg zemlje u razvoju radije prihvataju ovaj sistem od razvijenih zemalja je to što on za njih predstavlja brojne legalne i etničke izazove koji se tiču skladištenja i korišćenja biometrijskih podataka.

1 komentar

  1. User image
    O moj Bože ... 27.05.2014 18:30

    ... posle skidanja kože s leđa, na red je došlo ispijanje krvi ...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankomat bankomati keš sa bankomata podizanje novca banke klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana