Tekst objavljen: 27.01.2023 17:10        


Narodna banka Srbije sprema nove kovanice apoena jedan, dva i pet dinara

Stižu nove dinarske kovanice koje bi trebalo da ublaže nestašicu novca u aparatima


Potrošači u Srbiji koji koriste samouslužne mašine za kafu i grickalice mogu da odahnu jer se više neće nervirati zbog toga što im „vending“ aparati ne vraćaju kusur.

Narodna banka Srbije pustiće od poslednjeg dana januara u promet kovani novac apoena jedan,dva i pet dinara sa oznakom godine kovanja "2023", rečeno je u srpskoj centralnoj banci.

To bi trebalo da reguliše nestašicu kovanica u poslednjih nekoliko meseci, pre svega u iznosima od 10 i 20 dinara. Kako je „Euronews Srbija" pisao, mnogi građani koji su prethodnih meseci kupovali kafu i ostale napitke i hranu širom Srbije ostajali su bez novca, jer im automati nisu vraćali kusur.

Nova serija NBS, doduše samo može da ublaži nestašicu, jer od kovanica koje će ući u promet u pomenute aparate ulaze u principu samo „petodinarke“.

Problem je nastao jer NBS već skoro deset godina ne pravi kovanice od 10 i 20 dinara. U centralnoj banci ni ovog puta se nisu odlučili za kovanje novca u tim apoenima jer se to ne isplati.

"Narodna banka Srbije sagledava gotovinske tokove na globalnom nivou, a ne prema pojedinim subjektima, pritom vodeći računa da u prometu ima dovoljno određenog apoena bez obzira da li je taj apoen izrađen u papirnom ili metalnom obliku. NBS od 2012. godine više ne izrađuje kovani novac od 10 i 20 dinara, prvenstveno zbog troškova izrade koji premašuju nominalnu vrednost kovanog novca. U periodu od 2003. do 2005. godine ti apoeni kovanog novca izrađivani su u većem tiražu, a od 2006. do 2012. u manjem tiražu. Od 2006. godine do danas izrađuju se novčanice apoena od 10 i 20 dinara koje su paralelno u opticaju s kovanicama apoena od 10 i 20 dinara", navode u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Menjaju se vremena ali neke navike ostaju

Nadležni za nestašicu „okrivljuju“ i navike potrošača i praksu trgovaca. Kažu da kovanica ima dovoljno, sam su neravnomerno raspoređene.

Građani sitniš „gomilaju“ kod kuće a trgovci ga čuvaju za vraćanje kusura. Uz to, sve više se koriste automati, ne samo za kupovinu kafe, čaja, pića i grickalica.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić, je rekao za „Euronews Srbija“ da se povećava broj aparata, jer potrošaču imaju nove navike ali su zadržali i neke stare.

- Svi mi u nekoj činijici kod kuće ili kasi imamo te sitne metalne i nemamo naviku da ih trošimo, odnosno da ih vraćamo u promet – kaže Vasić.

Kao rešenje on vidi to što se uvećava broj na kojima može da se plati bankovnom karticom ili korišćenjem mobilnog telefona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nove kovanice kovanice dinari dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana