Tekst objavljen: 31.10.2018 9:18        


Statistika vezana za turizam u Srbiji u poslednjih nekoliko godina nedvosmisleno pokazuje da je to trenutno jedna od vodećih privrednih grana naše zemlje. U proteklih nekoliko godina srpski turizam je u pravoj ekspanziji, a naročito je evidentan konstantan porast broja stranih turista koji se odluče da posete našu zemlju.

Stranci sve više vole Beograd za doček Nove godine

Brojke govore da su u 2017. godini turističke destinacije u Srbiji ukupno ugostile 3.085.866 turista i ostvareno je više od 8,3 miliona noćenja. Od tog broja gotovo polovinu, odnosno nešto manje od 1,5 miliona čine stranci, koji su istovremeno ostvarili 3.175.127 noćenja. U odnosu na ostvarena noćenja u 2016. godini, to je bio rast od gotovo 16%.

Nastavlja se trend dvocifrenog rasta

U 2018. godini, srpski turizam nastavlja trend dvocifrenog rasta, o čemu je nedavno govorio i ministar Rasim Ljajić.

U periodu od januara do kraja avgusta ove godine destinacije u Srbiji ugostile su 2,36 miliona turista, čime je ostvareno povećanje od 12% u odnosu na isti period lane. Što se tiče prenoćišta, u ovom periodu u Srbiji je bilo 6.646.888 noćenja, što predstavlja rast veći od 13% u odnosu na period januar-avgust 2017. godine. Pri tome, nešto manje od 38% predstavljaju noćenja stranih turista, koja su u poređenju sa istim periodom prethodne godine porasla za čak 16,3%.

Prema nekim procenama, očekuje se da će do kraja 2018. godine ukupan broj turističkih poseta premašiti cifru od 3,5 miliona, i turisti će ostvariti oko 9,5 miliona noćenja.

Naravno, srazmerno rastu turista, raste i prohod od turizma u Srbiji. U prvih šest meseci ove godine ostvaren je devizni priliv od skoro 530 miliona evra, a procenjuje se da će naša zemlja od turizma u celoj 2018. godini imati devizni priliv veći od 1,3 milijarde evra.

Ovakve pozitivne brojke svrstavaju Srbiju među pet zemalja Evrope sa najvećim indeksom turističkog rasta. Ispred naše zemlje su jedino Turska, Island i Crna Gora, kao zemlje u kojima je ostvaren veći rast turističkog prometa.

Beograd, vodeća turistička destinacija Srbije

Najveće zasluge sa procvat turizma u Srbiji imaju gradovi Beograd i Novi Sad, planine Zlatibor i Kopaonik, kao i Vrnjačka Banja. Ovih pet destinacija imaju skoro ¾ udela u celokupnom turističkom prometu u Srbiji. Naravno, najposećenija destinacija je Beograd.

Više od polovine stranih turista koji dođu u Srbiju posećuje i noći u Beogradu. Prema statističkim podacima, u osmomesečnom periodu od januara do kraja avgusta 2018. godine, glavni grad Srbije je posetilo nešto više od 725 hiljada turista. Od tog broja, 110 hiljada je domaćih i skoro 615 hiljada stranih turista, što je za 13% više u odnosu na isto vremensko razdoblje u prošloj, 2017. godini.

Impresivne turističke broje u avgustu 2018

Rezultati ostvareni u avgustu ove godine su zaista impresivni. Beograd je u osmom mesecu ove godine posetilo oko 127 hiljada turista, od čega 17,5 hiljada domaćih i nešto manje od 110 hiljada stranih turista. Ostvareno je više od 262 hiljade noćenja (30,7 hiljada domaćih i 231,6 hiljada stranaca).

U odnosu na avgust prošle godine, indeks rasta stranih turističkih poseta iznosi 26%, dok je u noćenjima rezultat još neverovatniji. Broj noćenja stranaca u Beogradu povećao se u avgustu 2018. godine za čak 38% u odnosu na isti mesec u 2017. godini.

Beograd je u avgustu bio naročito privlačna destinacija za Turke, Nemce, Irance, Kineze i Grke, i naravno, za stanovnike zemalja u našem susedstvu. Kada su u pitanju noćenja, u avgustu je u beogradskim smeštajnim objektima prenoćilo najviše Iranaca, zatim Turaka, Kineza, Izraelaca, Amerikanaca i Italijana.

Interesovanje turista za doček Nove godine u Beogradu

Nadležni očekuju da će kao i ranijih godina, Beograd ostvariti značajan turistički promet i tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Iako je Beograd najposećeniji tokom letnjih meseci, značajan doprinos ukupnom turističkom prometu u glavnom gradu Srbije takođe daju novogodišnji i božićni praznici.

Da podsetimo, na kraju prošle, 2017. godine novogodišnji praznici su u Beograd privukli oko 70.000 ljudi koji su se odlučili da najluđu noć provedu na trgovima i ulicama srpske prestonice. Takođe, ostvaren je rast od 20% u odnosu na posetu stranih turista prethodne nove godine, a u gradsku kasu slio se prihod od oko 30 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kao i prethodnih godina, i za doček 2019. godine u Beogradu se očekuje puno stranih turista, a najveći broj iz okolnih zemalja, pre svih Bugara, zatim Slovenaca, Hrvata, Grka, kao i stanovnika Bosne i Hercegovine. Pored naših suseda, u Beograd na doček Nove godine rado dolaze Turci, Rusi i Izraelci.

Najluđu noć u Beogradu stranci najčešće provode u Skadarliji ili na gradskim trgovima. Stariji gosti preferiraju doček Nove godine u hotelima i restoranima, dok među mladima vlada veliko interesovanje za novogodišnje žurke u beogradskim klubovima i na splavovima.

Ako se uzmu u obzir sve prethodno navedene činjenice, očekivanja su da će Beograd, koji je prošle godine od turizma zaradio više od 800 miliona evra, u 2018. godini ostvariti indirektne turističke prihode koji će premašiti cifru od jedne milijarde evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći turizam Beograd Nova Godina turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana