Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 18.05.2016 10:01        


U Srbiji više nije državna služba najpoželjniji posao već je to zaposlenje u stranim kompanijama, podaci su ankete koju je sproveo sajt PosloviInfostud.

Strane firme – najpoželjniji poslodavci u Srbiji

Od 10.000 učesnika u anketi, čak 40 odsto je navelo da bi najradije radilo u stranoj firmi, dok je nameštenje u državnoj službi želja svakog četvrtog. Nešto manje atraktivne za zaposlenje su domaće privatne firme za koje je zainteresovano oko 17 odsto ispitanika.

Ovi podaci se značajno razlikuju od onih dobijenih u sličnom istraživanju 2012. kada se većina učesnika opredelila za rad u državnim kompanijama (skoro dve petine), a svega 27 odsto je biralo privatnu kompaniju sa pretežno stranim kapitalom. Takođe, poraslo je poverenje u domaće privatne kompanije u kojima je pre četiri godine želelo da radi svega 4,8 odsto anketiranih.

Novi trend vrednovanja poslodavca za predsednika UGS “Nezavisnost” Branislava Čanka nije neočekivan.

– Normalno je da se građani više opredeljuju za privatne firme u stranom vlasništvu, pre svega zbog učestalog spominjanja otpuštanja u javnom sektoru,dok s druge strane,računaju i da će u firmama koje dolaze iz država s uređenim sistemima vladati uređeni sistem, u kojem će poslodavac poštovati zakone.Tu pre svega mislim na evropske investitore – kaže Čanak.

Za sociologa Srećka Mihailovića, međutim, ovi podaci deluju nerealno.

– Pogotovo ako znamo da uslovi rada kod stranaca i kod privatnika nisu idealni, jer sečesto javlja problem korišćenja odmora, slobodnih dana, prekovremeni rad koji se ne plaća… Državna služba s druge strane nudi sve to, pa čak u nekim slučajevima i veću platu nego kod privatnika. Zato mislim da podatke treba uzeti s rezervom jer se istraživanje radi samo na sajtu – objašnjava on.

Žene očekuju manje plate

Prema podacima sajta PosloviInfostud, najveća očekivanja kada je reč o zaradi imaju mladi do 18 godina. Za njih je plata od 155.000 dinara idealna, dok su očekivanjaanketiranih od 31 do 40 godina skromnijai njih bi zadovoljila zarada od 75.000 do 79.000 dinara.Zanimljivo je da žene, iako imaju viši nivo obrazovanja, očekuju manje plate od muškaraca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao poslodavac Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana