Tekst objavljen: 07.01.2019 12:03        


Devetnaestogodišnja devojka, student druge godine stomatologije, koja već desetak godina prima porodičnu penziju od preminulog oca, rešila je da se uda. Razlog je, kaže, s jedne strane trudnoća, a s druge želja njenog izabranika da žive zajedno i da se venčaju. Budući suprug joj je, kaže, u penziji, imao je beneficirani radni staž, radio je kao pilot.

Studenti stupnjem u brak ne gube porodičnu penziju

Iako, priča ona, mogu da žive od njegovih primanja i vrlo pristojne penzije, ona bi da nastavi da prima i očevu penziju. Ali, koliko se raspitivala teško da će na to imati pravo ukoliko promeni prezime i uda se.

Upitani kakva su prava korisnika porodične penzije u slučaju kada se naslednik uda ili oženi i dobije dete, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje odgovaraju da detetu, koje je po smrti roditelja ostvarilo pravo na porodičnu penziju, ona pripada do završetka školovanja.

Najduže do 26 godine života ako pohađa visokoškolsku ustanovu. Jedini uslov za dalje korišćenje porodične penzije je uredno dostavljanje školske potvrde, što znači da stupanje u brak i promena prezimena nisu od uticaja na korišćenje ovog prava, kažu u PIO.

Zakon o PIO propisuje da pravo na porodičnu penziju ostvaruju članovi porodice umrlog korisnika starosne i invalidske penzije, ili preminulog koji je navršio najmanje pet godina staža osiguranja. Ili je ispunio uslove za starosnu ili invalidsku penziju, a nije stigao da je ostvari.

Pod članovima porodice zakon podrazumeva bračnog druga, decu i roditelje, a i oni mogu postati korisnici kategorije porodična penzija samo u slučaju da nisu u stanju da samostalno obezbede materijalnu i socijalnu sigurnost, bilo zbog navršenih godina života, školovanja ili potpune nesposobnosti za rad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Osnov za ostvarivanje prava na porodičnu penziju je isključivo brak. Vanbračni supružnici ne mogu da ostvare pravo na porodičnu penziju u Srbiji, bez obzira na to koliko je vanbračna zajednica trajala. Međutim, ovo pravilo ne važi za decu rođenu u vanbračnoj zajednici – ona su u svojim pravima potpuno izjednačena sa decom rođenom u braku.

Važno je da se zna da po zakonu korisnicima porodične penzije, koji obavljaju poslove po ugovoru o delu, autorskim ugovorima, neće biti obustavljena isplata penzije, pod uslovom da iznos ostvarene ugovorene naknade na mesečnom nivou ne prelazi iznos najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, važeće u momentu uplate doprinosa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
brak porodična penzija studenti državna penzija školovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana