Tekst objavljen: 24.03.2016 11:07        


U prva dva meseca 2016. godine ostvaren je suficit republičkog budžeta u visini od 10,2 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. U februaru su ostvareni prihodi u iznosu od 69,3 milijardi, dok su rashodi bili 92,1 milijarde dinara, navodi ministarstvo dodajući da izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta.

Suficit budžeta 10,2 milijarde dinara

"Februar je, uobičajeno, mesec sa veoma niskim prihodima, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine", navodi ministarstvo.

Prema istim podacima, poreski prihodi iznose 58,9 milijardi dinara. Najveći deo se odnosi na uplatu PDV u iznosu od 33,5 milijardi, a sledi prihod od akciza u iznosu od 14,6 milijardi dinara.

"Pad u odnosu na januarski prihod posledica je formiranja zaliha akciznih proizvoda, što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza. Preostali poreski prihodi su naplaćeni u skladu sa očekivanjima", navedeno je.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 10 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi javnih preduzeća iznosila 1,5 milijardi dinara. Prihod po osnovu donacija iznosio je 0,45 milijarde.
Kada je reč o rashodima, oni su iznosili 92,1 milijardi dinara. Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,9 milijardi dinara, dok su transferi OOSO iznosili 20,8 milijardi, od čega je transfer PIO fondu iznosio 18,6 milijardi dinara. Na nivou opšte države u prva dva meseca je zabeležen suficit u iznosu od 8,6 milijardi dinara, pri čemu je suficit AP Vojvodina iznosio 1,1 milijardu.

PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 7,2 milijardi, s obzirom na značajan depozit iz prethodne godine kojim raspolaže.

Nacionalna služba za zapošljavanje i SOVO fond su trenutno u blagom suficitu. RFZO je zabeležio suficit u iznosu od 2,8 milijardi što je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Zbirni suficit lokalnih samouprava iznosio je 6,8 milijardi dinara što je u najvećoj meri rezultat visokih prihoda po osnovu poreza na imovinu, s obzirom da se u februaru plaćaju kvartalne obaveze po ovom osnovu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 2,7 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
budžet suficit budžeta manjak država plate zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana