Zvanični kurs Evra za dan 08.03.21. :: 117.5690 rsd
Tekst objavljen: 10.09.2017 14:26        


Kriptovalute bitkoin i ethereum, ali i mnoge druge, doživele su velik pad nakon samo jedne odluke koja dolazi iz Kine.

Sunovrat valuta nakon jedne odluke: Zabranjujemo

Kineska narodna banka na svojim je veb-stranicama objavila kako je završila istragu o ICO, odnosno o inicijalnim ponudama kriptovaluta.

Kinezi su tako zaključili kako su takve ponude ilegalne i naredili prekid svih takvih aktivnosti.

Tako će bilo kakve ICO u budućnosti Kina strogo kažnjavati, a novčane kazne će biti određene onima koji su organizovali već obavljene ICO.

Iz Banke su istakli i kako organizatori ICO moraju da refundiraju novac investitorima, ali nisu pojasnili kako bi to trebali da urade. Kina je ujedno i zabranila pretvaranje virtuelnih valuta u klasične valute i korišćenje digitalnih tokena kao sredstva plaćanja na tržištu.

Ovakva odluka snažno je uticala na tržište kriptovaluta koje su zabeležile veliki pad tokom dana. Tako je bitkoin pao za više od 8 odsto, dok je ethereum pao za čak 18,5 odsto u samo nekoliko sati.

Iako analitičari ističu kako je ovo tek kratkotrajno posrnuće i predviđaju da će se kriptovalute veoma brzo oporaviti, kineska odluka mogla bi da pokrene lavinu sličnih odluka drugih narodnih banaka.

Američka komisija za trgovanje vrednosnim papirima već je najavila detaljnije istrage o trgovanju kriptovalutama i upozorila na rizike kojima se ljudi izlažu prilikom ulaganja u ICO.

Iako za to nema konkretnih dokaza jer je dokaze veoma teško prikupiti, američka kompanija koja se bavi analizom transakcija i u saradnji s Evropolom bori protiv pranja novca, procenjuje da je čak 10 odsto novca koji se uloži u ICO dobijeno na ilegalan način, kroz razne kriminalne aktivnosti. Hoće li Kina u budućnosti ipak dopustiti trgovinu kriptovalutama i njihovo pretvaranje u klasične valute teško je predvideti.

Neki analitičari smatraju kako će u budućnosti ICO ipak biti moguć u Kini, ali pod strogim nadzorom države i za posebno odobrene projekte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kina kriptovalute pad vrednosti bitkoin ethereum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana