Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 07.04.2021 13:05        


Pola minimalne zarade za mart biće isplaćeno u četvrtak, 8. aprila, u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima

Sutra stiže prva polovina minimalca, u najavi i pomoć za nezaposlene

Prijava za dobijanje polovine minimalca za april počela je 1. aprila na portalu Poreske uprave i trajaće do kraja meseca. Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca, od marta i to za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. U pitanju je 15.450 dinara.

Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za tu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.

Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rent-a-kar agencije, pored isplate tri polovine minimalca dobiće još jednu celu minimalnu zaradu. Takođe, svim gradskim hotelima biće isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a autoprevoznici će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Od 28. aprila do 15. maja, elektronskim ili telefonskim putem, počinje prijavljivanje građana za pomoć od 60 evra, dok će se korisnicima penzija, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pomoć biti uplaćena bez podnošenja prijave.

Prva isplata od 30 evra te pomoći počeće u maju, a penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra. Penzionerima će u maju i novembru biti isplaćeno po 30 evra pomoći, kao i ostalim građanima, ali će u septembru dobiti i dodatnih 50 evra.

Dodatna pomoć sleduje i nezaposlenima koji će, pored 60 evra za sve građane, dobiti i dodatnih 60 evra u junu. Takođe, dodatnu pomoć u iznosu od 100 evra dobiće i građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prva polovina minimalca pola minimalca državna pomoć državna pomoć nezaposlenima državna pomoć 2021 8. april

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana