Zvanični kurs Evra za dan 01.10.20. :: 117.5746 rsd
Tekst objavljen: 20.10.2019 13:00        


Program švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu" sufinansiraće 21 lokalnu samoupravu u Srbiji, iznosom od 150.000 franaka, za projekte koji se tiču uključivanja građana u odlučivanje o trošenju sredstava prikupljenih kroz poreze na imovinu

Švajcarci sufinansiraju 21 opštinu u Srbiji: Građani odlučuju o trošenju sredstava

Od juna prošle godine svi gradovi i opštine u Srbiji imaju i zakonsku obavezu da uključe građane u proces donošenja odluka kako će se trošiti novac iz investicionog dela budžeta.

"Pozvali smo 41 lokalnu samoupravu, a javilo se njih 21, sa planom kako će zajedno sa građanima uraditi nešto za unapređenje opština i gradova u kojima žive. I do sada je bilo primera da se finansiraju projekti koje građani izglasaju, ali nije bilo formalno usvojenih programa koji podrazumevaju zajednički rad lokalne samouprave i građana za neko javno dobro", objašnjava Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu".

Neke od prijavljenih opština žele da sprovede model direktnog učešća građana, u kome bi neformalne grupe građana predlagale projekte, ali i učestvovale u finansiranju kroz volonterski rad, dok će druge raditi na rodno i manjinski odgovornim projektima.

Građani, kako se ističe u saopštenju predstavništva "Helvetas", mogu da očekuju da će predloženi projekti biti završeni tokom iduće godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sufinansiranje opštine u srbiji švajcarska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana