Zvanični kurs Evra za dan 28.09.20. :: 117.5920 rsd
Tekst objavljen: 07.05.2016 14:05        


Najveća švajcarska banka, UBS, planira gašenje radnih mesta kako bi uštedela stotine miliona dolara u svom sektoru upravljanja imovinom, nakon što je u prvom kvartalu zabeležila pad neto profita od gotovo dve trećine zbog opreza klijenata koji su manje investirali.

Švajcarska banka UBS deli otkaze

UBS je saopštio da je neto dobit banke u prva tri meseca pala za 64 odsto na 707 miliona švajcarskih franaka (741,2 miliona dolara), izveštava agencija Rojters.

Iako je to otprilike u skladu sa procenom pet analitičara u anketi Rojtersa, koji su u proseku prognozirali neto dobit od 704 miliona franaka, ovaj rezultat je daleko ispod proifita od 1,98 milijardi franaka iz istog perioda prošle godine.

Vrednost akcije UBS-a pala je pre podne za 7,6 procenata, podbacivši znatno u odnosu na ostale evropske banke.

Visok procenat pada dobiti duguje se u određenoj meri i prošlogodišnjoj uporednoj bazi, budući da je u prvom tromesečju 2015. UBS uknjižio najveći kvartalni profit u pet godina, zahvaljujući ekspanziji deviznog poslovanja posle odluke švajcarske centralne banke (SNB) o ukidanju limitiranja kursa franka prema evru.

UBS je takođe obavestio zaposlene o nameri da smanji troškove u sektoru upravljanja imovinom, koji je u prvom tromesečju ostvario prilagođenu dobit pre oporezivanja od 636 miliona franaka, prema 856 miliona godinu dana ranije.

Uštede će biti ostvarene racionalizacijom logističke podrške u navedenom sektoru, a u okviru ranije najavljenih napora banke za smanjenje troškova za 2,1 milijardi franaka do kraja 2017. godine, navodi Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
švajcarska banka UBS banka banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana