Tekst objavljen: 07.05.2016 14:05        


Najveća švajcarska banka, UBS, planira gašenje radnih mesta kako bi uštedela stotine miliona dolara u svom sektoru upravljanja imovinom, nakon što je u prvom kvartalu zabeležila pad neto profita od gotovo dve trećine zbog opreza klijenata koji su manje investirali.

Švajcarska banka UBS deli otkaze

UBS je saopštio da je neto dobit banke u prva tri meseca pala za 64 odsto na 707 miliona švajcarskih franaka (741,2 miliona dolara), izveštava agencija Rojters.

Iako je to otprilike u skladu sa procenom pet analitičara u anketi Rojtersa, koji su u proseku prognozirali neto dobit od 704 miliona franaka, ovaj rezultat je daleko ispod proifita od 1,98 milijardi franaka iz istog perioda prošle godine.

Vrednost akcije UBS-a pala je pre podne za 7,6 procenata, podbacivši znatno u odnosu na ostale evropske banke.

Visok procenat pada dobiti duguje se u određenoj meri i prošlogodišnjoj uporednoj bazi, budući da je u prvom tromesečju 2015. UBS uknjižio najveći kvartalni profit u pet godina, zahvaljujući ekspanziji deviznog poslovanja posle odluke švajcarske centralne banke (SNB) o ukidanju limitiranja kursa franka prema evru.

UBS je takođe obavestio zaposlene o nameri da smanji troškove u sektoru upravljanja imovinom, koji je u prvom tromesečju ostvario prilagođenu dobit pre oporezivanja od 636 miliona franaka, prema 856 miliona godinu dana ranije.

Uštede će biti ostvarene racionalizacijom logističke podrške u navedenom sektoru, a u okviru ranije najavljenih napora banke za smanjenje troškova za 2,1 milijardi franaka do kraja 2017. godine, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska banka UBS banka banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana