Tekst objavljen: 24.04.2015 10:38        


Švajcarska centralna banka (SNB) odlučila je da proširi listu institucija prema kojima će primenjivati negativnu kamatnu stopu na novčane depozite koje drže kod SNB, u nastojanju da na taj način oslabi kurs franka. SNB primenjuje negativnu kamatu od 0,75 odsto na određene depozite u švajcarskoj valuti, sa ciljem da suzbije špekulacije u francima, prenosi agencija Rojters.

Švajcarska centralna banka u akciji obaranja franka

Nova odluka SNB pogađa švajcarske štediše, kao i industriju penzionih fondova, vrednu 673 milijarde franaka (700 milijardi dolara), koji će od sada plaćati kamatu na depozite u francima.

Guverner SNB Tomas Džordan izjavio je da izuzeci od primene negativne kamate na depozite u francima nisu u interesu centralne banke, jer podrivaju efikasnost monetarne politike. 

Negativna kamata će tako sada važiti i za takozvane depozite po viđenju koje kod centralne banke drže preduzeća povezana sa državom, zatim Federalni penzioni fond, kao i penzioni fond SNB-a, navodi se u saopštenju švajcarskih monetarnih vlasti.

Od plaćanja kamate na depozite će biti oslobođeni deponenti čija sredstva na računima ne prelaze "prag" od 10 miliona franaka, precizirala je SNB, dodajući da će nastaviti da nadzire i druge depozite po viđenju, kao što su oni koje imaju fondovi za "treće doba", za invaliditet, za kompenzaciju gubitka zarade, koji sada ne podležu negativnoj kamati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Švajcarska centralna banka švajcarac kamata penzioni fondovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana