Tekst objavljen: 16.03.2023 11:55        


Kredi Svis će pozajmiti do 50 milijardi franaka za likvidnost od centralne banke

Švajcarska spasava Kredi Svis do bankrota


Bankarski gigant Kredi Svis saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije. Kredi Svis je saopštila da preduzima odlučne mere da ojača svoju likvidnost, dok su akcije banke juče pale za 24 odsto, nakon što je objavljeno da su pronašli „slabost” u finansijskom izveštavanju.

To je izazvalo opštu prodaju na evropskim tržištima i strahove da će nastupiti veća finansijska kriza, navodi Bi-Bi-Si. „Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata”, saopštio je izvršni direktor Kredi Svis Ulrih Kerner.

Problemi u bankarskom sektoru javili su se prošle sedmice, kada je u SAD propala Banka Silicijumske doline, 16. po veličini banke u zemlji, da bi dva dana kasnije usledio kolaps Signačr banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Švajcarska nacionalna banka, koja je centralna banka Švajcarske, i Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta nastojali su da smire strahove investitora, rekavši da su spremni da pomognu Kredi Svis-u ako bude potrebno.

Za švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se „osigurala njihova stabilnost”, a Kredi Svis ispunjava zahteve za banke koje se smatraju sistemski važnim, rekli su regulatori, prenosi Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
spasavanje banaka švajcarska afera credit suisse Credit Suisse

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana