Tekst objavljen: 09.09.2018 14:34        


Ukoliko imaju depozit veći od 500.000 franaka, štediše u švajcarskoj državnoj banci Postfinance plaćaće naknadu do jedan odsto na iznos koji prelazi taj limit.

Švajcarske i nemačke banke uvode naknadu na depozite

Kako navodi Blumberg, manje banke u Nemačkoj i Švajcarskoj i dalje se muče s pronalaskom odgovora na negativne kamatne stope koje su centralne banke nametnule pre nekoliko godina. Zato je nekoliko njih poslednjih dana najavilo nove strategije: neke uvode, neke otkazuju, a neke menjanju "kaznene" kamatne stope na štednju,prenosi Novac.hr.

Budući da je reč o državnoj banci koja ne može voditi samostalnu politiku pri pozajmljivanju novca, na raspolaganju nemaju mnogo opcija kako bi smanjili teret negativnih kamatnih stopa. Drže li depozite na računu u Švajcarskoj nacionalnoj banci, poslovne banke plaćaju penale od 0,75 odsto.

U ECB-u, pak, negativne kamatne stope iznose 0,4 odsto. Centralne bankarske institucije tako su nameravale podstaći banke na veće odobravanje kredita, a u slučaju Švajcarske i sprečiti pritisak na franak.

Osim švajcarske i nemačka banka uvela naknadu

Na sličan korak kao i Postfinance, odlučila se i nemačka Hamburger Sparkasse, najveća banka u zemlji po visini depozita, a opravdava ga visokim troškom likvidnih sredstava. Od septembra će štediše koji na računu imaju više od 500.000 evra u toj banci plaćati naknadu od 0,4 odsto.

Istovremeno, Hamburger Volksbank je odlučio da povuče odluku o kažnjavanju štednje veće od pola miliona evra sa 0,2 odsto. To obrazlažu činjenicom da je veći broj štediša koji su bili pogođeni tom merom povukao depozite, pa je ostalo samo nekoliko klijenata koji na računu imaju više od 500.000 evra, prenosi Novac.hr.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska banka nemačke berze kamate na štednju štednja u banci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana