Tekst objavljen: 21.07.2015 11:45        


Švajcarska je u prvoj polovini tekuće godine izvezla robe i usluga u vrednosti od 100,1 milijardi franaka, uz godišnji pad od 2,6 odsto, dok je uvoz opao 7,4 odsto, na 82,5 milijardi franaka, saopštila je Savezna uprava carina (AFD).

Švajcarski izvoz u padu, jak franak uzima danak

Švajcarci su snizili cene izvozne robe 1,8 odsto na godišnjem nivou zbog snažnog franka, dodaje se u saopštenju AFD-a, a prenosi švajcarski list 24 sata.

U realnom iznosu (kada se isključi valutni uticaj), prodaja na inostranom tržištu u posmatranom periodu pala je 0,8 odsto, dok uvoz pokazuje skromni rast od 0,5 odsto.

Suficit u spoljnotrgovinskom bilansu za isti period popeo se na 17,7 milijardi franaka.

Isti izvor prenosi i izveštaj Udruženja industrije satova, navodeći da je u prvom polugodištu prodaja švajcarskih satova na stranom tržištu porasla 0,4 odsto, na 10,58 milijardi franaka.

Samo u junu, prodaja satova pokazuje rast od 3,3 odsto u odnosu na isti mesec lani, posle oštrog pada u maju od 8,9 odsto.

Junski rast, kako se navodi, duguje se velikim evropskim tržištima, pre svega britanskom, gde je prodaja švajcarskih satova uzletela 34,8 odsto na godišnjem nivou, ali i italijanskom (plus 25 odsto) i francuskom (plus 24,4 odsto).

Nasuprot tome, na azijskom tržištu u junu je zabeležen negativan trend, uz pad prodaje u Hongkongu od 21,2 odsto, u Kini od 9,2 odsto, gde je za šest meseci ipak ostvaren rast od 5,3 odsto (na 684,6 miliona franaka).

Na najvećem tržištu švajcarskih satova, u Hongkongu, za šest meseci tekuće godine zabeležen je pad od oko 20 odsto, na 1,62 milijarde franaka, dok drugo najveće tržište, američko, beleži rast od 4,2 odsto, na 1,16 milijardi franaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jak švajcarac švajcarska franak švajcarska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana