Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 08.12.2019 18:00        


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

"Švajcarski model" penzija i zvanično od 1. januara na snazi

Izmenama se od 1. januara 2020. godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli.

"Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da je to najbolji i najpravedniji model za najstarije sugrađane. U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada.

Izmenama Zakona o PIO omogućeno je da vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najmanje tri godine proveo u vanbračnoj zajednici ili da par ima zajedničko dete.

Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji. Takođe su utvrđene novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju s profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojima se povećava neoporezivi iznos mesečne zarade sa 15.300 na 16.300 dinara. Opterećenje na zarade biće smanjeno sa 62 na 61 odsto, rekao je tokom rasprave ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da se iz godine u godinu smanjuje poresko opterećenje na zarade kako bi se podstaklo novo zapošljavanje i povećanje plata. Usvojeni su i poreski podsticaji koji se tiču državljana Srbije koji žive u inostranstvu, kojima će se, ako se vrate i zaposle u Srbiji, biti umanjena osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ministar je ranije rekao da će biti uveden test samostalnosti preduzetnika izmenom člana 85 Zakona o porezu na dohodak građana, jer poslodavci umesto zaposlenih, iz poreskih razloga, angažuju preduzetnike, najčešće one koji se paušalno oporezuju.

Izmene Zakona o porezu na dohodak građana omogućavaju povoljnije uslove za privređivanje rasterećenjem privrednih subjekata, stvaraju se uslovi za suzbijanje sive ekonomije i podstiče se priliv investicija, naveo je ranije Mali.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama, izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu, izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Kako je ranije rekao Mali, setom poreskih zakona se predviđa znatno rasterećenje privrede, smanjenje poreskog opterećenja rada, a sve to, kako je objasnio, treba da doprinese daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta.

2 komentara

  1. User image
    Ivan 08.12.2019 18:13

    jos da su nam i CH plate bilo bi nesto,ovako....

  2. User image
    Slobo 17.12.2019 13:41

    A još i da radimo kao u CH.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzije švajcarski model švajcarski model penzija 1 januar penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana