Tekst objavljen: 17.09.2016 13:00        


Svaka druga veća kupovina u hipermarketima je na odloženo plaćanje, uglavnom do 180, pa čak i 365 dana, pokazuju analize trgovaca. Veliki broj potrošača osnovne namirnice pazari na odloženo plaćanje, pa će račun za robu kupljenu ovih dana namirivati debelo iza Nove godine ili čak sledećeg leta.

Svaka druga veća kupovina u hipermarketima je na čekove

Trgovci kažu da se svaka druga osoba koja napuni potrošačku korpu odluči da plaćanje odloži što je duže moguće. Pored toga, u prilog teškoj materijalnoj situaciji građana govori i činjenica da prilikom kupovine većina ne popunjava čekove na ceo iznos, već gledaju da to bude bar 1.000 dinara manje.

Odloženo plaćanje ipak ne koristi samo kupcima, već i trgovcima, jer se na taj način održava prodaja.


Super je kada napunim frižider svim i svačim, ali hrana se pojede, a račune posle plaćamo mesecima i jedemo samo najosnovnije.

Beograđanka Biljana Šarić- U prodavnicama "Maxi", "Tempo" i "Shop&Go" kupci svakodnevno koriste mogućnost odloženog plaćanja. Oni to najčešće čine u "Tempo" hipermarketima, pri velikim porodičnim kupovinama, a osim čekovima građana potrošači plaćanje odlažu i korišćenjem kreditnih kartica.

U "Maxi" i "Shop&Go" prodavnicama plaćanje se može odložiti do 120 dana, a u "Tempu" do 270 dana - kažu iz kompanije "Delez Srbija".

Finansijski predah nakon godišnjih odmora i povodom početka pripreme za novu školsku godinu, odnosno odloženo plaćanje, obezbedile su i prodavnice "Roda" i "Idea".

- Mi smo svim svojim potrošačima omogućili da odloženim plaćanjem sačuvaju svoj kućni budžet, pa je tako čekovima građana u "Rodi" omogućeno plaćanje za 300 dana, bez obzira na iznos kupovine, ili 360 dana za kupovine koje su veće od 6.000 dinara. U "Idea" prodavnicama je omogućeno 120 dana odloženog plaćanja. Posebna pogodnost odloženog plaćanja obezbeđena je korisnicima platne "super kartice" koji plaćanje mogu odložiti i do 12 mesečnih rata i to bez kamate i naknade - objašnjavaju iz kompaniji "Merkator-S".

Pored onih koji vole da pune kese donesu kući i plaćaju natenane, ima i onih kojima je odloženo plaćanje prava mora.

- Super je kada napunim frižider svim i svačim, ali mic po mic i hrana se pojede, a račune

Kupujem na mesečnom nivou i nemam nikada dovoljno novca da sve platim gotovinom, pa mi čekovi mnogo pomažu.

Svetlana Perić, Beograđanka
 
posle plaćamo mesecima i jedemo samo najosnovnije. Kada plaćam čekovima, imam utisak da novac ima manju vrednost nego kada plaćam gotovinom. Kad treba iz džepa da izvadim 5.000 razmislim dva puta, a kada kupujem na čekove pomislim - ma otplatiću polako i za stvari koje nisu nužne u kući - kaže Beograđanka Biljana Šarić.

Ipak ima i onih koji dobro razmisle šta će kupiti pre nego što se zapute u hipermarket sa čekovima.

-Ja sve stavim na spisak, pa kupujem. Na taj način sprečim bacanje para i čini mi se uštedim. Kupujem na mesečnom nivou i nemam nikada dovoljno novca da sve platim gotovinom, pa mi čekovi mnogo pomažu. Svako ko ima prosečnu platu teško da može sebi da obezbedi luksuz plaćanja računa u celosti - tvrdi Beograđanka Svetlana Perić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
građani Srbije kupovina čekovi plaćanje na odloženo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana