Tekst objavljen: 13.06.2017 14:54        


U našoj zemlji 32.646 firmi ima jednu od prve tri ocene poslovne sposobnosti, prema analizi agencije za privredne registre. Trenutno na dinar sopstvenog kapitala privreda duguje 1,8 dinara.

Svaka treća firma može da zajmi

Na šalter banke, u nadi da će dobiti kredit, u Srbiji može tek svako treće preduzeće. Analiza Agencije za privredne registre pokazuje da svega 32.646 firmi može da računa da će dobiti pozajmicu. Toliko preduzeća ima ocenu poslovanja A, B ili C, koje znače da će ih bankari uopšte uzeti u obzir. To, međutim ne znači da srpska privreda već nije dovoljno zadužena. Naprotiv, na dinar sopstvenog kapitala, pokazuju finansijski izveštaji za 2016. godinu, naš biznis posluje sa 1,8 dinara pozajmljenog novca.

NAJZADUŽENIJI

Oosmatrano po veličini, najveća zaduženost je u mikropreduzećima. Oni na dinar sopstvenog kapitala posluju sa čak 6,64 dinara pozajmljenog. Apsolutno su prezaduženi. Gledano po sektorima, najviše obaveza ima prerađivačka industrija - na dinar svog novca duguje 3,24 dinara. Kod trgovaca je odnos dinar sopstvenog na 2,99 dinar zajma, a informisanje 2,01 dinara kredita pokriva sa jednim sopstvenim dinarom.

Finansiranje poslovanja iz kredita je u Srbiji za nijansu smanjeno prošle godine, jer je u 2015. na dinar sopstvenog novca korišćeno 1,87 dinara kredita.

- Stope zaduženosti idu u pozitivnom smeru, ali jedna godina nije dovoljna da se eliminišu posledice godina urušavanja finansijske pozicije privrede - napominje Ružica Stamenković, registrator Registra za finansijske izveštaje APR.

- Prošle godine je sopstveni kapital privrednih društava porastao 8,7 odsto, a obaveze, znači finansiranje iz pozajmica, porasle su za 4,6 odsto. To znači da raste udeo finansiranja iz sopstvenih sredstava. Sopstvena sredstva učestvuju sa više od trećine izvora finansiranja, a sve ostalo dolazi iz pozajmljenog kapitala. Naša privreda je izložena riziku zaduženosti. Idealan odnos sopstvenih sredstava i pozajmljenih je pola-pola.

Posebno pitanje je kome se isplati da se dalje zadužuje. To pre svega zavisi od profitabilnosti posla. Finansijski pokazatelji iz 2016. godine ukazuju da javni sektor u Srbiji ne bi trebalo da razmišlja o novim zajmovima.

- Javna preduzeća su izuzetno malo zadužena. Na dinar svog kapitala ona duguju svega 64 pare. Oni funkcionišu iz sopstvenih izvora, ali nemaju potencijal za dalje zaduživanje - objašnjava Ružica Stamenković.

- Tako će biti sve dok ne iskažu veće dobitke. Javna preduzeća ne treba da se zadužuju, jer od toga ne bi stvarala profit, već bi samo servisirala dug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apr banke biznis krediti biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana