Tekst objavljen: 27.12.2013 14:30        


Građani Nemačke su za ovogodišnje božićne poklone odlučili da daju više novca nego prethodnih godina. Prema podacima Društva za istraživanje potrošnje (GfK) iz Nirnberga, ove godine Nemci u proseku daju 288 evra za božićne poklone za porodicu i prijatelje, tri evra više nego prošle godine i najviše u proteklih šest godina.

Svaki Nemac će za praznične poklone potrošiti 288 evra

Najviše novca za poklone daju penzioneri - u proseku po 354 evra. Građani od 45 do 54 godine daju u proseku 309 evra, a oni između 35 i 44 godina na božićne poklone prosečno troše po 276 evra.

Najpopularniji pokloni su i dalje knjige, igračke i odeća, zatim novac i bonovi za kupovinu u određenim prodavnicama. Polovina građana barem jedan poklon poruči preko interneta.

Po podacima GfK, 42 odsto građana želi da za Božić bližnjima pokloni knjige za šta u proseku daje po 40 evra. Po trećina građana na listi za kupovinu božićnih poklona ima igračke i odeću za šta u proseku žele da daju 77, odnosno 90 evra.

Oni koji žele da poklone "pametni mobilni telefon" ili "tablet" kompjuter, spremni su da za njih daju dvostruko više nego prošle godine - 242 evra.

U studiji GfK se navodi da je će samo novčani pokloni razmenjeni ove godine imati vrednost već od 3,3 milijardi evra.

Ukupno nemačka trgovina može da očekuje da će promet s božićnim poklonima iznositi 15,2 milijarde evra, dva odsto više nego prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2014. božić Nova Godina pokloni Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana