EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Tekst objavljen: 14.09.2019 11:00        


Za dvadeset godina će svaki peti penzioner u Nemačkoj biti pogođen siromaštvom – i to ako privreda beleži dobar rast

Svaki peti nemački penzioner će za 20 godina biti siromašan

To pokazuje studija objavljena usred svađe koalicionih partnera o budućem modelu penzionog osiguranja.

Kroz dve decenije će 21,6 odsto penzionera u Nemačkoj biti siromašno i to pod uslovom da privredni rast ostane približan onom u prethodnoj decenije, tvrde u novoj studiji stručnjaci Nemačkog instituta za istraživanje privrede (DIW). Trenutno je 16,8 odsto penzionera siromašno.

Kao siromašna u starosti važi osoba koja od penzije – iz državnog ili privatnog osiguranja, svejedno – ne može da pokrije troškove života. Drugde se siromaštvo definiše kao manje od 40 ili 50 odsto proseka svih primanja u zemlja. Mediji u Nemačkoj uglavnom govore o 900 evra mesečno ili manje.

Privatan bankrot – regulisana nemaština

Procena istraživača DIW je, kako ocenjuje Špigel, vrlo optimistična jer pretpostavlja jak privredni rast do 2039. godine.

"Ako se konkuktura recimo lošije razvija, broj siromašnih starijih sugrađana bio bi još veći: slaba ekonomija vodi većem broju nezaposlenih koji onda mogu manje da odvajaju za starost", piše Špigel na svom portalu.

DIW u studiji locira nekoliko grupa koje su posebno ugrožene – pre svega oni koji su radni vek proveli bez ili sa slabijom stručnom spremom, kao i samci – posebno žene. Trenutno ovde istok Nemačke stoji bolje zbog više zaposlenosti žena tokom komunizma u DDR-u, ali će se ta krivulja dugoročno menjati.

Studija dolazi u pikantnom političkom trenutku dok Socijaldemokrate u koalicionoj vladi sa Demohrišćanima pokušavaju da proguraju koncept osnovne penzije koju treba garantovati svima.

Demohrišćani insistiraju da tome prethode opsežne provere da li nekome treba to dodatno osiguranje, dok Socijaldemokrate žele da dodatnu penziju dobija svako ko je radio najmanje 35 godina.

DIW vidi problem u oba modela – prvi bi smanjio siromaštvo za samo 0,4 odsto, a drugi bi više pomogao onima kojima ta vrsta pomoći uopšte ne treba jer im je penzija dovoljna za život. DIW predlaže da se uvede jednostavna provera koja bi obezbedila da samo zaista ugroženi dobijaju ovakvu pomoć.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzije penzioneri Nemačka siromaštvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana