Indikativni kurs Evra na dan 21.06.21. :: 117.5706 rsd
Tekst objavljen: 24.08.2019 11:00        


Nastavljaju se pregovori Socijalno-ekonomskog saveta o minimalnoj ceni rada. Trenutni minimalac od oko 27.000 dinara sada u Srbiji prima oko 350.000 zaposlenih.

Svaki peti zaposleni radi za minimalac od 27.000 dinara

Vlada, sindikati i poslodavaci se slažu da u budžetu ima prostora za povećanje minimalne zarade, ali se još ne zna kolika će ona biti. Cilj je da se do 2021. minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Procenjuje se da svaki peti zaposleni u Srbiji radi za minimalac od 27.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa košta oko 37.000.

Suficit u budžetu zaključno sa julom iznosi 48 i po milijardi dinara, što otvara mogućnost za veće zarade. Sindikati smatraju da bi povećanje minimalca od oko 20 odsto ispunilo njihove zahteve.

"Sadašnja minimalna zarada je 27.022 dinara. Ono što je naš zahtev – da ona dostigne nivo između 32 i 33.000, što znači između pet i 6.000 da bude povećanje. To daje mogućnost da naredne godine dostignemo minimalnu potrošačku korpu u skladu sa dogovorom koji smo imali", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, prenosi RTS.

U sindikatu Nezavisnost smatraju da bi povećanje minimalne cene rada smanjilo odlazak naših radnika u inostranstvo.

"Svako ko ima iole upotrebljivu kvalifikaciju neće da radi za manje od 300, 350 evra za najjednostavnije poslove, a kamoli složenije. To kako se odnosite prema minimalnoj ceni rada je pokazatelj šta mislite o interesima velike većine siromašnih građana", smatra Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

Ovakvi zahtevi sindikata za poslodavce nisu prihvatljivi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Za Uniju poslodavaca je prihvatljivo da poveća minimalnu zaradu za 5,6 odsto što bi iznosilo nešto manje od 30.000 dinara, a prihvatiće i neke druge sume ukoliko od Ministarstva finansija dobijemo olakšice na drugoj strani, odnosno smanjenje poreza na zarade zaposlenih", kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Ukoliko do 15. septembra ne dođe do dogovora, očekuje se da će Vlada odlučiti koliko će iznositi minimalna cena rada koja će se primenjivati od 1. januara 2020. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poslodavci zaposleni minimalac Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana