Zvanični kurs Evra za dan 03.12.21. :: 117.5780 rsd
Tekst objavljen: 20.02.2018 12:10        


Svaki treći radnik u Srbiji radi "na crno", a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tokom prošle godine kaznila poslodavce u zemlji sa više od 231 milion dinara, rečeno je na današnjem predstavljanju nacionalne kampanje "Reci ne radu na crno".

Svaki treći radnik u Srbiji radi "na crno"

Siva ekonomija u Srbiji čini nešto manje od 30 odsto BDP-a države, a dnevno zbog "sive zone" naša zemlja gubi osam miliona evra, kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je rekao da je i zbog toga cilj kampanje da se doprinese onome što je, kaže, započeto još 2014. godine, a to je kako je rekao, strateški cilj države - borba države protiv sive ekonomije.

Oni poslodavci koji rade legalno su svesni šta gube, ali radnici nisu i zato treba da ih edukujemo. Masa naših radnika nema plaćeno bolovanje, godišnji odmor, nemaju prava na kredit.

Radiće se veći broj vanrednih inspekcija, 365 dana 24 sata, jer dosadašnja praksa da se dva dana unapred najavi inspekcija nije logična, ocenjeno je na konferenciji.

"Rad na crno je nešto sto je svakako prisutno, to svi znamo, ali smo voljni da svi zajedničkim snagama suzbijemo.

U toku kampanje ćemo edukovati građane, radnike, jer ovde ne gubi samo država već gube radnici", rekao je Đorđević.

Rad "na crno", objašnjava on, stvara nelojalnu konkurenciju a kako ocenjuje, suzbijanjem rada na crno naša država se stavila rame uz rame sa razvijenim evropskim zemljama.

Đorđević kaže da se u prethodnom periodu izmenilo niz zakona i podzakonskih akata i ističe da će se ove godine doneti između ostalih i zakon o sezonskim poslovima.

Takođe, ministar je najavio da je spreman informator za radnike koji odlaze u inostranstvo a koji sadrži sve informacije o načinu na koji se može legalno raditi u inostranstvu.V.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je da očekuje da se inspekcija u narednom periodu bolje tehnički opremi i naveo da teritoriju Srbije pokriva 260 inspektora rada.

"Ovaj projekat treba da da bolju sliku o tome šta radi inspekcija, jer ono što radi inspekcija je za opšte dobro države i radnika", kaže Đurović.

Kako je naveo u 2017. godini inspekcija je izvršila 53.424 inspekcijskih nadzora, 22.411 lica je radilo na crno, što je za 2.939 više nego u 2016. godini.

"To je procentualno više 15 odsto u odnosu na 2016. godinu a 37 odsto više nego što je bilo u 2015. godini", kaže Đurović.

"Ako se uporede podaci kod lica koja rade na crno i kasnije zakonska obaveza da oni zasnuju stalni radni odnos tu su podaci još evidentniji, tako da je u protekloj godini od ukupnog broja zatečenih lica na crno njih 21.171 lice zasnovalo stalni radni odnos", kaže on.

U odnosu na prethodnu godinu 2016. godinu to je 20 odsto više, a u odnosu na 2015. godinu 73 odsto više.

Inspektori rada su u prethodnoj godini otkrili 769 neregistrovanih subjekata i kod njih zatekli 1183 radnika na crno.

Crna statistika kaže da je prošle godine zbog povreda na radu 39 je bilo sa smrtnim ishodom a čak njih 30 odsto su bili nelegalno na poslovima.

"Poslodavcima su izrečene kazne u toku 2017. godini od 231.584.100 dinara", napominje Đurović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poslodavci stalni radni odnos radni odnos radnici rad na crno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana