Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 04.11.2017 14:31        


Mala i srednja preduzeća, kao i budući mladi preduzetnici od danas na jednom mestu mogu da dobiju sve neophodne informacije koje se odnose na započinjanje i vođenje poslova, kao i to kako da dođu do sredstava iz fondova Evropske unije.

Sve što treba da znate o biznisu na jednom mestu

- Novi digitalni servis PKS pruža mogućnost malim i srednjim privrednim društvima, ali i drugim zainteresovanim institucijama i organizacijama, da na jednom mestu nađu sve neophodne informacije potrebne da bi se našao izvor finansiranja, pripremio i realizovao predlog projekta i gde bi se koristili i izrazi i terminologije specifične za upravljanje projektnim ciklusom - istakla je Ivana Živanović, savetnik u Centru za upravljanje projektima PKS.

Te dve e-platforme Privredne komore Srbije (PKS) su Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta MSPP u korišćenju sredstava EU i "Omladinsko preduzetništvo".

Onlajn platforma o projektima obezbeđuje na jednom mestu informacije o upravljanju projektima, počev od idejnog rešenja, preko pronalaženja fondova i apliciranja, pa do vođenja projekta i podnošenja završnog izveštaja.

Desetine miliona evra za privatni sektor

Posetioci platforme mogu da se upoznaju sa vodičem za upravljanje projektima, dobiju informacije o dostupnim fondovima, bazama konsultanata sertifikovanih po metodologiji PKS, upitnike za vrednovanje kompanija, kao i video materijale eksperata iz ovih oblasti.

Nova usluga PKS treba da pomognekompanijama da unaprede sopstvene kapacitete i efikasnije koriste fondove EU i druge oblike razvojne pomoći.

Evropska unija svake godine izdvaja više desetina miliona evra namenjenih privatnom sektoru za finansiranje privrednih projekata, ali je procenat iskorišćenja tih sredstava u Srbiji ispod 30 odsto.

Tri grupe privrednika

- Naše analize su pokazale da postoje tri grupe privrednika. Prva koja otpočinju posao, nemaju informacije ali bi želeli da koriste novac iz fondova. Druga, koji imaju znanje, i posredno koriste novac fondova, ali nedostaju im ponekad specifične informacije i treći koji imaju dosta visok nivo povlačenja novca - kaže Marija Ašković Matić, rukovodilac Centra za upravljanje projektima Privredne komore Srbije.

E-platforma PKS je deo projekta "Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta malih i srednjih privrednih društava u korišćenju sredstava EU" koji PKS realizuje uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije.

Kako do novca izfondova?

Kako kaže Srđan Popović, stručni saradnik Centra za upravljanje projektima PKS, privrednici imaju dva načina pristupa sredstvima fondova.

- Prvi je da imaju ideju, koju žele da razviju, pa onda čekaju da se pojave fondovi koji bi finansijski mogli da im pomognu u realizaciji, a drugi je da oni posluju, a da u okviru postojećih projekata razvijaju novu ideju. Uvek je bolji prvi pristup - ukazuje Popović i naglašava da često postoji bezrazložan strah od EU projekata, jer privrednici ne razumeju terminologiju, ali da će zahvaljujući platformi PKS, gde postoji i rečnik izraza, kao i uputnik za samoprocenu kompanija oni moći da uvide da li su kandidati za određene projekte ili ne.

- I da nisu, nije problem, uvek postoji način da se projekat razradi uz pravovremene savete - ističe Popović.

Platforma Omladinsko preduzetništvo, jedan je od rezultata projekta "Karavan omladinskog preduzetništva", koji je dobio priznanje Evropske komisije za doprinos razvoju preduzetništva u Srbiji u 2017. godini.

Ovim projektom će se Srbija predstaviti u Estoniji od 22. do 24. novembra na godišnjem skupu podrške preduzetništvu "European enterprise promotion awards". Cilj je edukacija mladih koji žele da započnu sopstveni biznis.

Mladi preduzetnicim imaju volje, ali ne i informacije

Kako je istakao Vladimir Radovanović, stručni saradnik u Službi za mala i srednja privredna društva u PKS, mladi u Srbiji imaju i ideju i volju da otpočnu biznis, ali im često nedostaju informacije i znanje koje može da im pomogne u radu.

- Upravo kroz platformu PKS moći će na jednom mestu da dobiju sve što je potrebno za otpočinjanje biznisa. Sadržaj platforme obuhvata informacije o ključnim oblastima za upravljanje sopstvenog preduzeća, kao što su: administracija i knjigovodstvo, upravljanje finansijama, marketing i prodaja, kao i aktuelne konkurse za finansiranje početnika u poslovanju - ukazao je Radovanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mladi preduzetnici mala i srednja preduzeća finansiranje evropska sredstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana