Tekst objavljen: 22.10.2019 15:45        


Susan Hoaby nedavno je na Instagramu saznala da je jedna od njenih zaposlenih bila u Parizu.

Sve više firmi plaća po učinku, a ne po vremenu provedenom na poslu

No, to nije iznenadilo – ne brine se gde i kada zaposleni rade sve dok donose rezultate u roku.

Njena konsultantska kompanija JL Buchanan, naime, koristi radno okruženje koje meri samo rezultate (ROWE – Results only work environment), strategiju upravljanja koja se fokusira na performanse zaposlenih, a ne na mestu i kada oni rade.

“To je snaga poverenja”, rekla je Hoaby. “Ona je u Parizu ali znam da radi. Možda će joj biti potrebna pomoć kolega odavde, ali ja se ne brinem zbog toga. Verujem da je organizovala putovanje u skladu s obavezama koje ima na poslu”

U sistemu ROWE, zaposleni ne moraju da traže raniji izlazak s posla i izlagati se dodatnom stresu zbog toga.

“Svaka osoba je 100% odgovorna i 100% autonomna, što znači da sami sebe organizuju“, kazala je Jody Thompson, direktorka CultureRx-a, koja je pomogla u stvaranju koncepta ROWE.

Generalno, firme bazirane na ROWE sistemu i dalje imaju fizičke prostorije za zaposlene, ali Thompson kaže da potreba za tim pada.

“Troškovi nekretnina mogu značajno pasti u ROWE-u, jer ljudi odustaju od posla u smislu prostora, već su se posvetili ispunjenju zadataka “, rekla je ona.

Hoaby je JL Buchanan transformisala u ROWE još 2009. godine i kaže da je posvećenost, produktivnost i efikasnost zaposlenih od tada samo rasla, zajedno s profitom i rekordnom prodajom.

Ideja ROWE-a izgleda jednostavno, ali može biti zahtevna za realizaciju. To znači potpuno napuštanje duboko ugrađenog shvatanja da su najbolji zaposleni oni koji su uvek za svojim stolovima. To takođe znači odustajanje od osjećaja krivice kada morate da povedete dete na sport usred „radnog vremena“ ili pola sata u teretani onda kada se to najmanje očekuje.

Radnici ali i šefovi u ROWE konceptu pošteđeni su i stresa kada treba odgovoriti na neku privatnu potrebu zaposlenog.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Potpuna autonomija radnika

WATT Global Media, kompanija koja se bavi marketinškim uslugama u agrobiznisu, primenila je ROWE 2012. godine, nakon dugačkog perioda transformacije s nekoliko novih zaposlenih.

Predsednik uprave kompanije, Greg Watt, bio je zabrinut zbog zadržavanja radnika predugo u kancelariji. ROWE-om nije samo rešio taj problem, već mu je pružena šansa za novo zapošljavanje.

“Zadnjice na stolicama ne znače dobro radno mesto. Pruža vam percepciju, ali ne mora nužno podrazumevati i izvrsne performanse, rezultate”, tvrdi Watt.

ROWE pruža radnicima potpunu autonomiju, ali da bi bili uspešni radnici moraju imati jasne i detaljne ciljeve i merila, upozorava Thompson i dodaje:

“Moram tačno da znam za šta plaćam u smislu merljivih rezultata. Rezultati su jedino što se meri i zaposleni toga moraju biti svesni.“

Zaposlenici u WATT-u postali su u novom konceptu rada više uključeni u postavljanje ciljeva i zadataka, kako bi se utvrdilo šta je moguće postići i svi su u tom procesu ravnopravni.

“Ciljevi su sada stvoreni odozdo prema gore, a ne odozdo prema gore”, rekao je Watt. “Previše godina je to bilo uspostavljanje ciljeva samo s jedne strane, ali sada je to dvosmerni dijalog.”

Dok većina zaposlenih uživa slobodu koju dopuštaju ROWE-ovi, menadžeri se teže prilagođavaju novom stilu rada.

“Navikli su da imaju kontrolu”, rekla je Thompson. “Oni su povećali redove tako što su mogli da kontrolišu ljude i to fizički. Sada moraju biti jako dobri u radu i davati merljive rezultate, a neki menadžeri se tome opiru.”

Menadžeri moraju postati „treneri sa rezultatima“ na ovim radnim mestima, jer su redovni update-ovi s zaposlenima i tok ispunjenje zadataka veliki dio ROWE-a. Oni su tu da pomognu radnicima da budu najproduktivniji i pomognu rešiti sve probleme. U ROWE-u se hijerarhija oseća više vodoravno nego uspravno, objasnila je Thompson.

“U ROWE-u vas stalno pitaju: Da li je to pravi cilj? Imamo li pravu meru? Mora postojati stalna korekcija kursa kako biste bili sigurni da ne gubite vreme”, rekla je.

ROWE nadilazi postizanje takozvane ravnoteže između posla i života.

“Ovo je najbolje rešenje za posao koji zadovoljava život, to je zapravo integracija posla i života”, rekla je Lana Jones, potpredsjednica u JL Buchanan-u.

Ali to što radnici imaju više slobode, ne znači da rade i manje.

“Na ovom poslu radim teže nego što sam to verovatno radila u svojoj dosadašnjoj karijeri dugoj preko 25 godina”, rekao je Jones. “Radi se o pametnijem radu, a ne manjem.”

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje po učinku posao van radnog mesta Rowe softver ROWE

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana